Corpul tău este un adevărat mecanism a cărui piese depind una de cealaltă. Îngrijirea corectă a dinților este unul dintre aspectele definitorii pentru menținerea sănătății orale. Însă, de cele mai multe ori, oricât de mult ai acorda atenție sporită igienei, dinții tăi încep să se îmbolnăvească. Responsabile pentru astfel de situații sunt afecțiuni cu care se confruntă organismul tău și pe care probabil nu le-ai fi crezut niciodată vinovate. Tocmai de aceea, este foarte bine să apelezi la cabinet stomatologic Brașov pentru a nu trage concluziile pripite. Vei primi informațiile corecte despre evoluția stării dentare, dar și principalii pași pe care trebuie să îi urmezi. De asemenea, este cea mai bună alternativă la care poți apela pentru restaurarea zâmbetului, dar și a încrederii în sine. Pe lângă mersul la stomatolog, este foarte bine să fii la curent cu ceea ce poate dăuna sănătății orale.
Iată principalele afecțiuni care afectează sănătatea dentară:
1. Diabet – Indiferent de stadiul în care se află o asemenea afecțiune se instaurează un dezechilibru la nivelul întregului organism. Cavitatea orală suferă de asemenea pagube grave. Aproximativ un sfert dintre persoanele care au fost diagnosticate cu diabet dezvoltă și afecțiuni dentare. Motivul rezidă în cantitatea mare de zahăr care se află în sânge. Unul dintre simptomele diabetului care este responsabil într-o proporție foarte mare de îmbolnăvirea dinților este lipsa salivei. Vei simți cum gura ta este întotdeauna uscată. Saliva are un rol protector împotriva bacteriilor care se află la nivelul cavității orale și implicit a cariilor care se pot dezvolta. Fără ajutorul ei, numărul microorganismelor va crește exponențial cu trecerea timpului și va duce la apariția unor probleme mult mai grave. Astfel, de la carii se poate ajunge la afectarea gingiilor și mai apoi la dezvoltarea bolilor parodontale. Însă, dificultățile nu se opresc aici. Cantitatea de zahăr din sânge va crește și mai mult odată cu dezvoltarea afecțiunilor gingivale. Așadar, starea diabetului se poate agrava și poate cauza și mai multe neplăceri. Este asemenea unui cerc vicios în care te învârți fără speranță dacă nu apelezi la personal calificat.
2. Boli autoimune – În asemenea situații, propriul tău corp se atacă singur și poate afecta armonia multor organe sau întregi sisteme. Fără să îți poți da seama, în interior se dă o luptă continuă din care boala desfășoară toate acțiunile necesare pentru a ieși învingătoare. În ceea ce privește sănătatea dentară cea mai întâlnită complicație este apariția sindromului Sjögren care se manifestă asemenea diabetului. Lipsa salivei este principalul simptom care se dezvoltă din cauza sindromului. În unele situații, lucrurile se pot agrava, iar cantitatea de salivă să fie redusă drastic. Însă, vizitele constante la medicul stomatolog te vor ajuta să ții sub control o astfel de boală. De asemenea, există alternative pe bază de medicamente care vor diminua producerea simptomelor neplăcute.
3. Anorexia și bulimia – Sunt două boli care afectează funcționarea optimă a aparatului digestiv. Oamenii au o imagine distorsionată despre aspectul lor fizic și aleg să se înfometeze pentru a nu se îngrășa. Tocmai din cauza dorinței de a mânca foarte puțin, organismul nu primește cantitatea suficientă de vitamine și minerale. Astfel, dinții au foarte mult de suferit. Încetul cu încetul, își pierd din putere și vitalitate și sunt expuși din ce în ce mai mult cariilor. Există și tendința celor care suferă de asemenea tulburări de a mânca foarte mult și mai apoi de a regurgita totul. Când se întâmplă așa ceva, acizii care se formează în timpul procesului de descompunere al alimentelor au un rol negativ asupra smalțului dentar. Se instaurează imediat sensibilitatea dentară și senzația de neplăcere constantă la nivelul cavității orale. Însă, nimic nu poate rămâne nerezolvat când vine vorba de tehnicile moderne dezvoltate în domeniul stomatologiei.
4. Boli cardiovasculare – Asemenea diabetului, bolile cardiovasculare dăunează foarte mult gingiilor. Motivul principal privește capacitatea unor astfel de afecțiuni de a acționa asupra sistemului inflamator. Gingiile vor căpăta o culoare roșie și vor sângera mereu, mai ales în timpul periajului.
Tratate superficial, bolile pot cauza căderea dinților care are de asemenea efecte dăunătoare asupra întregului organism. Va fi îngreunată funcția masticatorie, dar și armonia trăsăturilor faciale. Osul mandibular va fi și el modificat. De asemenea, dinții vecini vor avea de suferit și mai apoi vor migra și ei. În astfel de situații cea mai bună variantă la care poți apela este un implant dentar. Este tratamentul minim invaziv care îți va oferi șansa de a-ți recăpăta frumusețea zâmbetului tău. Naturalețea va fi redată cu succes datorită metodei și materialelor utilizate în timpul tratamentului. Miturile care privesc durerea și neplăcerile în timpul ședințelor sunt pe cât de exagerate pe atât de neadevărate. Totul se va realiza rapid și prin folosirea unor tehnologii care să confere pacientului comoditatea de care are nevoie. În plus, se vor efectua teste preliminare pentru a putea vizualiza felul în care va arăta produsul final. Discuțiile cu medicul stomatolog îl va ajuta să adopte cea mai bună variantă și să se bucure de cele mai înalte standarde calitative.
De cele mai multe ori, ai impresia că efectuarea corectă și constantă a igienei orale îți va oferi un zâmbet echilibrat și sănătos. De foarte multe ori așa și este, însă nu și atunci când suferi de probleme de sănătate. Bolile de orice fel au efecte devastatoare la nivelul întregului organism chiar dacă ele sunt specifice doar anumitor zone. Cavitatea orală suferă și ea complicații severe care duc la apariția cariilor și mai apoi altor afecțiuni. Totul funcționează ca un sistem care își pierde foarte mult din eficiență în momentul în care o singură piesă suferă modificări. Soluția în asemenea situații este conștientizarea puterii efectelor unor astfel de boli. De asemenea, vizitele regulate la cabinetul stomatologic vor reduce semnificativ gravitatea problemelor instaurate. Indiferent de starea pe care o prezinți, nu ar trebui să te descurajezi. În plus, nu ar trebui să renunți la a mai spera că îți vei recupera estetica fără de cusur, dar și încrederea în sine. Profesionalismul este cel care dictează succesul fiecărei intervenții.
Apelează cu încredere la servicii stomatologice de calitate!