Inserarea unui implant dentar presupune o serie de etape meticuloase. Medicul stomatolog este atent la toate detaliile și adaptează implantul în funcție de specificitatea fiecărui pacient. După finalizarea tratamentului, va trebui să acorzi o atenție sporită perioadei de osteointegrarea. Țesuturile se refac treptat, organismul va accepta implantul, iar zona nu va mai prezenta sensibilități sau disconfort. Pentru a te bucura în continuare de succesul tratamentului, procesul de îngrijire al implantului este un aspect foarte important. Complexitatea care stă în spatele realizării implantului este cea care impune câteva reguli esențiale. Etapele pe care le urmai în mod obișnuit ar trebui intensificate și realizate corespunzător. De asemenea, va trebui să fii foarte atent/ă la alimentele și băuturile pe care le consumi. Numai într-un asemenea fel te vei bucura mult timp de avantajele pe care le prezintă implantul dentar.

Cum se realizează corect igiena orală în cazul implanturilor dentare?

Rutina de periaj ar trebui realizată la fel ca în cazul dinților naturali și anume cel puțin de două ori pe zi. Însă, va trebui să adaugi periuței clasice câteva elemente care te vor ajuta să cureți eficient chiar și locurile mai înguste:

  • Periuțe electrice care nu vibrează – Pe lângă funcționalitățile pe care le prezintă, asemenea dispozitive sunt foarte atente la caracteristicile implantului. Șurubul inserat în zona maxilară nu își va pierde stabilitatea din cauza vibrațiilor.
  • Pastă de dinți neabrazivă – Astfel, te vei asigura că implanturile nu vor fi zgâriate.
  • Duș bucal – Este definit de profunzimea curățării realizate. Cu ajutorul presiunii cu care este eliminat jetul de apă vei putea ajunge la spațiile interdentare înguste. Placa bacteriană și resturile alimentare vor fi eliminate cu succes.
  • Apă de gură – Completează procesul de îngrijire. Clătirea se realizează timp de un minut și este responsabilă de îndepărtarea bacteriilor rămase în cavitatea orală.
  • Periaj profesional – Nimic nu se compară cu expertiza profesională a unui specialist în domeniul stomatologiei. Igienizarea profesională ar trebui să devină o obișnuință, mai ales dacă prezinți un implant dentar. Se recomandă efectuarea sa o dată la 6 luni.
vezi și  Tot ce trebuie să știi despre sistemul All on 4 / All on 6

În cazul aței dentare, ar trebui să o eviți pe cât posibil. În cazul implanturilor dentare zona gingivală este sigilată și nu prezintă terminații nervoase. Utilizarea aței dentare va deteriora locul respectiv și va cauza apariția unor infecții.

Ce alimente și băuturi ar trebui să eviți dacă ai un implant dentar?

Osteointegrarea durează 6 luni, iar după terminarea perioadei implanturile dentare prezintă caracteristici asemănătoare dinților naturali. Procesul masticației poate fi realizat fără să îți faci griji că stabilitatea implantului va fi afectată. Așadar, poți consuma orice aliment îți dorești dacă mestecarea se realizează corect. Însă, evită cu orice preț obiceiurile de genul:

  • Rosul unghiilor.  
  • Deschiderea sticlelor sau ambalajelor.
  • Mușcatul unor alimente sau obiecte foarte dure precum coji de alune, nuci, fistic sau instrumente de scris.
  • Spartul semințelor.

În cazul băuturilor este foarte important să le eviți pe cele foarte fierbinți. Caracteristicile materialului utilizat pentru implant reprezintă motivul principal. De cele mai multe ori, se utilizează titanul, un metal care poate reține foarte ușor căldura. Într-un asemenea caz va fi distrusă zona osoasă. De asemenea, nici combinația dintre alimente foarte reci și băuturi fierbinți sau invers nu este indicată. Coroana dentară aplicată pe bontul protetic va suferi fracturi sau ciobiri din cauza șocului. Un astfel de principiu va trebui respectat și în cazul dinților naturali. În caz contrar, smalțul va suferi traumatisme serioase și vor apărea sensibilitatea dentară, stări constante de disconfort și durere.

Ce efecte pot avea viciile asupra îngrijirii implantului dentar?

La fel ca în cazul îngrijirii dinților naturali, excesele de tutun, alcool sau droguri cauzează probleme sănătății dentare. În cazul implantului dentar, lucrurile devin și mai serioase. Iată câteva dintre consecințele negative pe care le poate avea asupra unui astfel de tratament:

  • Reducerea fluxului sanguin – Astfel, țesuturile își vor pierde imediat vitalitatea proprietăților.
  • Pierderi osoase – Implantul dentar trebuie susținut de o zonă osoasă în stare perfectă. Fumatul, însă, afectează țesutul respectiv și cauzează implicit pierderi care vor conduce la dezechilibrarea implantului.
  • Diverse forme de cancer – Fumatul este principalul motiv pentru care apar forme de cancer la nivelul limbii, buzelor sau obrajilor.
  • Complicații în timpul perioadei de refacere – Pot apărea inflamații sau chiar infecții din cauza unui asemenea viciu. Vor apărea inevitabil probleme și în ceea ce privește starea generală pe care o prezintă pacientul.
vezi și  Tot ce trebuie să știi despre aparatul dentar fix

Se recomandă reducerea pe cât posibil a fumatului înainte și după operație. Ideal ar fi să renunți de tot la un asemenea obicei pentru că nu vei obține rezultatele la care te așteptai. În plus, armonia întregului organism va fi periclitată semnificativ. De asemenea, bruxismul sau scrâșnitul dinților așa cum se denumit popular reprezintă un alt obicei de care ar trebui să scapi numaidecât. Presiunea care va fi exercitată la nivelul dinților va distruge caracteristicile implantului dentar.

Medicul stomatolog este cel care îți poate oferi suport moral și sfaturi prețioase care te vor ajuta să renunți la obiceiurile nesănătoase. În cazul în care nu îți dorești așa ceva, va trebui să îți asumi riscurile care vor apărea inevitabil. Așadar, ține cont mereu de sfaturile unui profesionist.

Succesul implantului dentar depinde într-o proporție destul de mare de voința fiecăruia. De cele mai multe ori, dibăcia medicului stomatolog și caracteristicile moderne ale aparatelor folosite pot fi distruse imediat de o conduită necorespunzătoare. Procesul curățării trebuie privit cu maximă seriozitate pentru că de el depinde durabilitatea implantului dentar, dar și sănătatea ta. Încearcă să investești în dispozitive care pot asigura o întreținere în profunzime a cavității orale. Spațiile înguste nu vor mai reprezenta o problemă, iar riscul dezvoltării infecțiilor la nivelul implantului va fi redus semnificativ. De asemenea, vizita constantă la medicul stomatolog nu poate lipsi din rutina de îngrijire. Igienizarea cu tehnici profesionale ar trebui realizată constant pentru a te asigura că totul este sub control.

Este momentul să renunți și la viciile sau obiceiurile nesănătoase pentru că îți vor afecta atât caracteristicile implantului, cât și întregul organism.

vezi și  Cauze, tratament și consecințe ale bruxismului

Îngrijește-ți corespunzător implantul dentar și te vei bucura mereu de experiențe plăcute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.