Care sunt contraindicațiile unui implant dentar?
Evoluția tehnologiei în materie de tratamente stomatologice a condus la apariția unor metode revoluționare. Implantul dentar se numără printre astfel de exemple. Căderea dinților este o problemă cu care se confruntă un număr impresionant de persoane la nivel global. Consecințele negative pe care le are o asemenea afecțiune are mai multe ramificații: masticație, vorbire sau încredere în forțele proprii. Practic, echilibrul întregului organism va fi zdruncinat. Eficiența materialelor și aparatelor utilizate a crescut exponențial, tocmai de aceea inserarea implantului prezintă grade sporite de precizie și atenție la detalii. Însă, uneori, specificitatea fiecărui pacient în parte cauzează probleme în ceea ce privește rezultatul final al tehnicii dentare. Tocmai de aceea, ar trebui să acorzi suficient timp investigațiilor realizate în cabinetul stomatologic, dar și să asculți atent indicațiile medicului. Numai așa poți afla care sunt principalele contraindicații pe care ar trebui să le respecți și care se împart în 3 categorii: relative, absolute și locale.
Care sunt contraindicațiile relative în ceea ce privește implanturile dentare?
Analiza în profunzime a fiecărui pacient este primul pas care va expune informații prețioase în ceea ce privește starea sa de sănătate. Contraindicațiile relative reprezintă situațiile în care implantul dentar poate fi realizat, însă numai în anumite condiții. Se va acorda atenție sporită celor care prezintă următoarele probleme:
– Diabet zaharat de tip 1 – Situația devine și mai problematică în cazul în care pacientul este dependent de administrarea insulinei.
– Dependențe de alcool, droguri sau tutun – Pe lângă disconfortul creat la nivelul întregului organism, tutunul va deveni un obstacol în procesul de refacere după tratament. Zonele respective sunt predispuse inflamării sau chiar infectării.
– Angina pectorală – Reprezintă situația în care doza de oxigen care ajunge la inimă este redusă în anumite momente. Generează durere atât atunci când organismul este supus unui efort sau se află în stare de repaus.
– Diverse boli autoimune.
Pacienților li se va prescrie un plan de tratament special elaborat cu atenție de medicul stomatolog.
Care sunt contraindicațiile absolute în ceea ce privește implanturile dentare?
În cazul contraindicațiilor absolute implantul dentar nu poate fi inserat sub nicio formă. Răspunsul biologic al pacienților va genera probleme mult mai grave la nivelul întregului organism. Astfel, îți este interzis să realizezi o asemenea procedură dacă ai:
– Dezechilibre ale sistemului cardiac – Printre situații se numără: insuficiență cardiacă, atacuri de cord sau infarcturi miocardice.
– Tumori sau diverse forme de cancer.
– Copii care nu au împlinit încă 18 ani – În asemenea cazuri, oasele maxilarului încă nu s-au dezvoltat suficient pentru a fi introdus implantul dentar.
– Probleme ale sistemului osos – Osteoporoza sau fragilitatea osoasă sunt doar câteva dintre exemple.
– Sarcină vizibilă – Femeilor însărcinate nu le este recomandat să apeleze la asemenea tratamente dentare pentru că implică etape complexe de realizare. Anestezia sau anumite medicamente pot avea efecte negative asupra dezvoltării armonioase a sarcinii.
– Sistem imunitar slab – Într-un astfel de caz, răspunsul pe care îl poate avea organismul în urma implantului poate genera alte afecțiuni sau probleme.
Care sunt contraindicațiile locale ale implantului dentar?
În ceea ce privește contraindicațiile locale se va analiza starea generală a locului în care va fi inserat implantul dentar. Există câteva situații în care succesul tratamentului va fi afectat semnificativ:
– Starea generală a zonei osoase unde va fi integrat implantul dentar. Este nevoie de o anumită cantitate pentru a putea avea parte de experiențe plăcute.
– Prezența scrâșnitului din dinți sau, în termeni medicali, a bruxismului. Un astfel de obicei exercită o presiune mare asupra dinților și poate provoca dureri, fisuri sau ciobiri.
– Nu au fost tratate cariile sau infecțiile din zona apropiată implantului dentar.
– Procesul de curățare nu este realizat corespunzător. După inserarea implantului dentar, va trebui să acorzi mai multă atenție periajului. De asemenea, va trebui să apelezi la eficiența unor metode mult mai precise de îngrijire. Dușul bucal reprezintă o opțiune potrivită într-un asemenea caz.
– Poziția incorectă a sinusurilor maxilare. În astfel de situații, pot interfera cu implantul.
Care sunt semnele care indică respingerea implantului dentar de către organism?
Eșecul unui implant dentar poate apărea fie în prima fază a tratamentului, fie mult mai târziu. Cert este că trebuie realizat un plan personalizat în funcție de caracteristicile fiecărui pacient. Iată care sunt semnele care îți vor indica faptul că implantul dentar nu este acceptat de organismul tău:
– Dificultăți în timpul masticației și vorbirii – Vei resimți asemenea probleme în cazul mai multori feluri de mâncare.
– Durere sau disconfort – Asemenea stări sunt normale imediat după terminarea procesului de implantare. Însă, nu ar trebui să dureze mai mult timp.
– Inflamații în zona implantului – În cazul în care apar sângerări și inflamații este foarte posibil să te confrunți cu o infecție. Pot apărea chiar retrageri de gingii. Astfel de situații pot fi prevenite datorită igienei orale realizate constant.
– Mobilitatea implantului – Implanturile se pot mișca fie din cauza răspunsului biologic, fie din cauza unei erori pe care a făcut-o medicul stomatolog. Va fi necesară o radiografie dentară pentru a identifica rapid cauzele. Repararea se va realiza rapid dacă alegi să mergi numaidecât la cabinetul stomatologic.
Când vine vorba de realizarea unui tratament dentar informarea și vizita constantă la cabinetul stomatologic sunt pași extrem de importanți. Implantul implică numeroase etape care necesită grade sporite de meticulozitate și atenție la detalii. Tocmai de aceea, orice posibilă eroare poate dezechilibra întreg procesul. Medicul stomatolog este cel care va supraveghea ceea ce se întâmplă și va lua imediat măsuri în cazul în care apar neplăceri. Cunoașterea propriului organism te poate scuti de eventualele dureri sau disconforturi. Afecțiunile de orice fel ar trebui analizate îndeaproape pentru a putea emite un plan de tratament care să asigure rezultate de succes. De asemenea, ar trebui să acorzi mai mult timp igienei orale și să te conformezi sfaturilor primite de la specialiști. Numai așa te poți asigura că zonele respective nu vor avea parte de infecții sau dureri.
Optează întotdeauna pentru medici profesioniști și tehnici dentare moderne!