They say that smile is the happiness that is right under your nose! 

Însă în multe situații, această fericire se transformă în momente de agonie, în care durerea și disconfortul acaparează întreaga cavitate bucală și te face să-ți pierzi zâmbetul de pe buze. 

Parodontoza și parodontita sunt printre cele mai populare afecțiuni dentare care se manifestă atât la copii, cât și la adulții sau vârstnicii. 

Cauzele sunt multiple, însă în ziua de astăzi există diverse forme de tratament pentru prevenirea sau vindecarea acestei boli, care asigură un efect rapid și de durată.  

Recomandarea noastră ca specialiști este să apelezi la medicul stomatolog pentru o consultație amânunțită! 

El îți va oferi un diagnostic precis al cazului tău dentar și îți va propune un tratament eficient și adaptat nevoilor tale. 

Frica de dentist sau indiferența față de propria dantură sunt factori care conduc la apariția diferitelor afecțiuni dentare. 

În următoarele rânduri, vom face o trecere generală despre cauzele, simptomele și etapele evolutive ale afecțiunilor parodontale. 

Vei înțelege cum funcționează această manifestare și vei cunoaște toate metodele de tratament cu rol de prevenire sau combatere a parodontozei. 

În final, îți oferim o serie de recomandări de igienă orală și soluții pe care le poți integra în rutina ta zilnică.

E posibil ca o curățare profesională să nu fie suficientă pentru particularitățile cazului tău.

Boala parodontală este complexă și complicată pentru pacienți. În unele situații, această afecțiune se manifestă într-un mod ușor și nu foarte dureros. 

În schimb, există acele cazuri grave de parodontoză multiplă care conduc la distrugerea țesutului moale și al osului care susține dinții. 

De aceea se recomandă vizita în cabinetul stomatologic de cel puțin 2 ori pe an! 

Prevenția îți oferă siguranță și certitudinea unei danturi sănătoase! 

Take care of your smile, because you don’t want to lose it!

unnamed 38

Causes and symptoms of periodontitis

Bolile parodontale afectează direct ligamentele parodonțiului – structura osului și a țesuturilor care susțin și fixează dinții.

Cele mai cunoscute sunt parodontita și parodontoza

Deși vorbim de forme diferite de manifestare, cauzele apariției acestor afecțiuni sunt similare. 

Parodontita începe prin inflamarea gingiilor și apariția primelor forme de durere și disconfort în partea superioară a dintelui. Practic, este vorba de gingivită. 

vezi și  Care sunt serviciile pe care le oferă o clinică dentară de succes?

Gingivita se manifestă prin dureri în timpul masticației sau chiar al vorbirii, sângerări gingivale în timpul periajului și inflamația continuă a gingiilor. 

Parodontoza este o formă mai gravă a bolilor parodontale. Ea se manifestă prin distrugerea ligamentelor parodonțiului și a osului, care conduc la deteriorarea parțială sau completă a dintelui. 

  • Cauzele care favorizează parodontoza

Sunt mulți factori care favorizează afecțiunile parodontale, însă principala cauză este placa bacteriană. 

Din cauza unei igiene orale deficitare, placa bacteriană se depune continuu pe dinți și formează tartrul dentar. Aceste microorganisme declanșează inflamația gingiilor și se poate agrava într-un timp destul de scurt.  

Alte cauze sunt reprezentate de poziția inegală a dinților, abraziunea și hipermineralizarea smalțului, leziuni permanente ale gingiilor, diverse afecțiuni ale corpului sau prezența bolilor cronice în organism.  

  • Primele simptome ale parodontozei

Primele semne sesizabile sunt inflamarea gingiilor și sângerările din timpul periajului, precum și o ușoară durere la nivelul superior al dinților. 

Evoluția parodontozei diferă în funcție de fiecare organism, astfel că timpul de agravare pentru unii pacienți poate fi mult mai rapid decât la alții. 

Odată ce placa bacteriană și tartrul se depun pe dinți simptomele ulterioare vor fi din ce în ce mai neplăcute. 

Gingiile se vor retrage ca urmare a inflamației netratate, rădăcinile dinților vor fi descoperite, sensibilitatea dentară va crește, dinții își pot schimba poziția iar infecțiile și pungile parodontale se vor forma mult mai ușor. 

If the patient experiencing these problems refuses to visit the dentist’s office, the disease will worsen and lead to the destruction or loss of teeth. 

unnamed 39

Diagnosis and treatment against periodontitis

Pentru că vorbim de o afecțiune dentară complexă, recomandarea noastră este să apelezi la medicul stomatolog încă de la primele simptome. 

El va evalua țesutul gingival, placa bacteriană și tartrul depus pe dinți prin instrumente dedicate problemelor parodontale și printr-o radiografie dentară. 

Ulterior, el va stabili diagnostic concret și ce forme de tratament trebuie utilizate pentru a ameliora problemele parodontale.  

Tratamentul este prescris în funcție de gravitatea situației, însă în cele mai multe cazuri prima intervenție presupune îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului prin detartraj. 

vezi și  Când trebuie să mergi de urgență la stomatolog? Sfaturi Topaltdent

Ulterior, este necesară o atenție sporită în timpul igienei orale de care trebuie să se ocupe fiecare pacient individual.

În cazul avansat al parodontozei, formele de tratament trebuie îndeplinite în mai multe etape. 

În multe situații se recurge la terapia cu laser, o intervenție minim-invazivă care presupune iradiere eficientă a țesuturilor moi afectate și a depozitelor de tartru. 

În situațiile avansate se poate recurge la intervenții chirurgicale, care presupun incizarea gingiilor și înlăturarea completă a depunerilor din jurul rădăcinii și a suprafeței dintelui. 

Aceste tratamente sunt recomandate în situațiile în care detartrajul nu face față zonelor afectate sau dacă pacientul prezintă infecții la nivelul gingiei. 

În cazul în care țesutul gingival și osul sunt deja distruse de parodontoză, medicul specialist poate recomanda tratamentul chirurgical prin grefe, unde se prelevează țesut dintr-o zonă sănătoasă și se aplică pe locul afectat pentru a ameliora inflamațiile dentare. 

For patients with damaged or fallen teeth, dental implants are the effective and long-lasting solution to consider. 

unnamed 98

How do we treat periodontitis and periodontitis at Topaltdent?

La clinica Topaltdent vei întâlni doctori specializați în parodontologie, care pot susține orice formă de tratament, indiferent de complexitatea afecțiunilor dentare.

Pentru că vrem ca pacienții noștri să beneficieze de îngrijiri profesionale și servicii complete, radiologiile dentare pot fi susținute în cadrul cabinetului nostru iar medicul specialist poate oferi un tratament exact într-un timp scurt. 

In addition to radiological equipment, our dentists use state-of-the-art equipment that allows interventions to be as easy as possible for patients.

În cazul afecțiunilor parodontale grave este necesar un tratament complex care necesită mai multe proceduri. 

Because periodontal diseases cannot be completely stopped, only alleviated and kept under control, our solutions concern the complete cleaning of the teeth and the restoration of the gum tissue as much as possible. 

Ce forme de tratament realizează medicii Topaltdent în cazul parodontitei?

  • Detartraj și periaj profesional

Curățăm placa bacteriană și înlăturăm tartrul depus pe dinți și sub gingii printr-un periaj profesional care nu afectează suprafața coroanei sau a rădăcinilor

  • Curățare cu Air Flow

Air Flow este o tehnică modernă realizată printr-un aparat special, care suflă cu presiune un amestec de apă și bicarbonat pentru a curăța și igieniza în totalitate dantura. 

  • Sterilization of periodontal pockets
vezi și  Protejează-ți Dinții Noaptea: Când e Necesară Gutiera de Protecție?

Pentru această procedură utilizăm tratamentul cu laser, care acționează pe toată adâncimea pungilor infectate.

  • Stimularea circulației sanguine

O procedură complexă care necesită mai multe vizite în cabinetul stomatolog și care are rolul de a regenera țesutul prin intermediul laserului.

  • Injecții cu plasmă sau grefe

Stimulăm refacerea țesutului și închiderea pungilor infectați prin prelevarea țesutului sănătos și aplicarea pe zonele afectate.

  • Proceduri de imobilizare a dinților 

In advanced cases we use various methods of immobilizing the teeth to prevent their destruction or falling out. 

unnamed 40

Dental hygiene tips to prevent periodontitis

Igiena orală este esențială pentru sănătatea dinților și pentru confortul pacienților.

Deși gingivita este din ce în ce mai vizibilă la pacienții tineri și adulți, metodele de prevenție nu trebuie ignorate, ci utilizate mai abundent.

Cea mai eficientă recomandare constă în vizite regulate la medicul dentist pentru realizarea detartrajului și pentru consultul general. 

Chiar dacă simptomele nu apar, este bine pentru pacient să fie în permanență informat cu privire la starea danturii sale. 

O altă metodă de prevenție care trebuie realizată zilnic este periajul corect al dinților. Igiena orală este cea mai importantă pentru prevenirea depunerii plăcii bacteriene. 

Se recomandă periajul complet al suprafețelor dentare și gingivale prin folosirea unei periuțe moi care nu lezează gingiile. 

Pentru că reziduurile de mâncare se depun în spațiile mici dintre dinți, utilizarea aței dentare și a apei de gură după fiecare masă ajută la eliminarea plăcii bacteriene și prevenirea cariilor. 

Și nu în ultimul rând, pacienții trebuie să includă în alimentația lor fructe și legume care oferă un surplus de vitamine și minerale pentru a întări sistemul imunitar al organismului. 

Sperăm că aceste rânduri au fost utile pentru tine și ai găsit acele informații de care aveai nevoie! 

Totuși, o vizită la medicul stomatolog îți oferă o perspectivă actuală asupra dinților tăi. 

Dacă locuiești în Brașov și vrei să beneficiezi de servicii stomatologice profesionale, aparatură modernă și doctori pasionați cu experiență, te așteptăm să ne faci o vizită la clinica Topaltdent! 

0770 743 787 (Programări)

Str. Nicolae Teclu 7, Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.