Multe dintre anomaliile și afecțiunile dentare, dacă nu sunt descoperite și tratate la timp ajung să evolueze în afecțiuni dureroase care se tratează în regim de urgență. 

Desigur, există mulți factori externi precum ruperea/spargerea unui dinte, care se rezolvă de asemenea în regim de urgență. 

Durerile pot apărea din timp sau dintr-o dată, însă dacă acea durere nu este tratată cât mai rapid și eficient, pot apărea urmări mult mai grave, care pot afecta și ceilalți dinți sau nervi. 

Scopul acestui articol este de a informa și evidenția care sunt acele cazuri stomatologice care se rezolvă în regim de urgențe dentare. 

În cele ce urmează vom discuta despre simptomele și afecțiunile care pot degenera și care duc la necesitatea consultării de urgență în cabinetul stomatologic. 

Venim cu câteva exemple de cazuri dentare pe care le-am remediat în secția de urgențe stomatologie de la Topaltdent, tocmai pentru a oferi toate informațiile de care au nevoie pacienții care nu știu dacă pot apela sau nu la urgențe cu problema lor.

În final, vei înțelege de ce este atât de important să cunoști situația ta dentară și simptomele care ar putea să te conducă spre o situație de urgență în care nu vrei să ajungi.

Specialiștii Topaltdent pun mare accent pe prevenție și siguranța orală, tocmai de aceea am ales să scriem aceste rânduri pentru toți pacienții care se confruntă cu dureri și disconfort. 

Urmărește-mă până la final și descoperă când trebuie să mergi de urgență la stomatolog! 

unnamed 7

Simptome la adulți și copii care trebuie rezolvate urgent

Durerile de dinți și durerea la nivelul cavității bucale poate deveni copleșitoare, atât la adulți cât și la copii. 

Este foarte important să vizitezi regulat cabinetul medicului stomatolog pentru a-ți cunoaște situația dentară și pentru a putea prevenii eventualele anomalii. 

Există multe cauze care declanșează afecțiunile dentare, iar acest lucru depinde de fiecare persoană în parte.

Igiena orală este un factor important. Dacă nu este efectuată corect, ea favorizează apariția cariilor și deteriorarea sănătății dinților. 

În același timp, există cauze particulare ale afecțiunilor dentare, precum alimentația, moștenirea genetică, predispoziția la anumite boli, etc. 

Totuși, mulți pacienți sau părinți ignoră primele semne și dureri apărute la nivelul dinților. 

vezi și  Proteză dentară sau implant?

Mulți tind să apeleze la leacuri băbești pentru a ameliora durerea, în timp ce alții aleg medicamente antiinflamatorii pentru a uita de durere. 

Iar ulterior, este perioada de așteptare, în care există scenariul când durerea trece și disconfortul oral dispare, sau situația în care inflamația se agravează și trebuie să apelezi de urgență la stomatolog. 

Recomandarea Topaltdent – Nu aștepta să treacă, ci asigură-te că rezolvi problema la un specialist!  

unnamed 8

Dureri de dinți sau inflamația măselelor de minte

Sensibilitatea la rece și la cald, durerea de dinți în timpul masticației sau inflamația la nivelul gingiilor semnifică formarea cariilor și inflamarea nervului.

Nu pentru toți pacienții aceste simptome reprezintă cazuri de urgență. 

Însă în cazul copiilor, este foarte important să se realizeze consultul stomatologic cât mai rapid, astfel există șanse ca nervul să poată fi salvat și previne răspândirea cariei interdentare. 

În același timp, dacă apare situația în care se mișcă un dinte și zona gingivală este inflamată sau sângerează, atunci trebuie să mergi urgent la stomatolog. 

Cariile interdentare nu pot fi observate cu ochiul liber, iar în multe situații durerile de dinți apar în fază destul de avansată. 

Măselele de minte sunt destul de dureroase și au nevoie de un timp îndelungat de creștere, în funcție de fiecare pacient. 

Există multe cazuri în care acestea cresc într-o poziție nefirească, de multe ori având o erupție incompletă sau creșterea în interiorul gingiei. 

Aceste cauze duc la infecția gingiei și trebuie remediată de urgență!

Altfel, poate provoca dureri extreme, sângerări și inflamația zonei și a zonelor vecine.  

unnamed 9

Fața umflată, gingia inflamată sau sângerări

Inflamația și sângerările gingivale sunt simptome dureroase care pot să evolueze în umflături vizibile la nivelul feței. 

Durerea resimțită în zona gingiilor poate avea multiple cauze și efecte. 

Însă infecțiile dentare sunt principalii factori care cauzează aceste afecțiuni. 

Infecția rădăcinii dintelui, infecția care evoluează în jurul osului care menține dinții sau infecția marginii gingivale și umflarea sau sângerările sunt anomalii care prezintă durere acută și disconfort la atingere sau masticație. 

Și această situație reprezintă un caz de urgență stomatologică și trebuie să te prezinți cât de repede la medicul dentist. 

Altfel, aceste simptome pot evolua și pot duce la retragerea gingiei, inflamarea rădăcinii dintelui și distrugerea nervului, lucru care cauzează căderea dinților și pierderea sănătății orale. 

unnamed 10

Infecții după extracții dentare

Durerea după o extracție dentară este normală, însă pulsează cu o intensitate acceptabilă. 

vezi și  Reconstruiește-ți dantura cu implanturile dentare SKY [Bredent]

Dacă durerea persistă și apar sângerări gingivale, atunci du-te urgent la stomatolog! 

În cazul sângerărilor, dacă acestea nu se opresc după 5-6 ore de la extracție și devin mai abundente sau revin după câteva zile, cauza poate fi hemoragia postextracționă.

Este important să apelezi la medicul stomatolog și să eviți contactul alimentelor cu zona respectivă. 

Există de asemenea posibilitatea ca zona respectivă să se infecteze după intervenția chirurgicală. Simptomele sunt durere puternică care persistă și care poate amplifica apariția febrei, inflamarea feței și prezența unui lichid adipos și a unui miros neplăcut. 

În această situație este necesar efectuarea unui tratament dentar de urgență și administrarea medicamentoasă pentru a opri extinderea inflamației și pentru a vindeca zona afectată.

unnamed 11

Fracturi de maxilar sau mandibulă și traumatisme

Fracturile și traumatismele dentare sunt considerate cazuri de maximă urgență și nu trebuie ignorate. 

Există situații în care e nevoie de administrarea unui tratament imediat. În același timp, există situații grave care prezintă traumatisme severe ce trebuie operate chirurgical.

Fracturile la nivelul maxilarului sau al mandibulei apar ca efect al unei lovituri puternice. 

Cele mai populare simptome sunt dureri acute la nivelul osului, modificarea mușcăturii, dureri în timpul mișcării maxilarului și dificultate în vorbire, imposibilitatea de mesteca, prezența semnelor și a rănilor la nivelul gurii și a osului. 

O altă cauză este luxația articulației feței, care apară printr-un impuls necontrolat în care maxilarul se deplasează în lateral sau în fața poziției sale. 

La fel este și în situația în care maxilarul se blochează și pacientul nu-și mai poate închide gura.

Aceste situații provoacă durere copleșitoare și sunt considerate situații de urgență!

Copii și tinerii sunt mai predispuși la traumatisme. În cazul în care în urma unei lovituri, unul sau mai mulți dinți au fost sparți sau rupți, este foarte important să se consulte un medic stomatolog de urgență! 

unnamed 12

Infecții sau disconfort după operații dentare

Dacă de curând ai trecut printr-un tratament dentar, dar durerile în zona respectivă continuă să pulseze chiar și dupp 3-4 zile de la intervenție, atunci apelează la doctorul stomatolog pentru a preveni infecția! 

vezi și  Ortodonția la Adulți: Nu Este Niciodată Prea Târziu!

În cazurile de extracție a dinților sau măselelor, extracția nervului sau scoaterea și curățarea rădăcinii, precum și alte procese chirurgicale, zona respectivă este mult mai predispusă la infectare. 

În cazul în care după inserarea implantului dentar sau după fixarea unei proteze simți disconfort în zona respectivă și ai impresia că lucrarea se deplasează, este datoria medicului stomatolog să rezolve această problemă. 

Este foarte important să apelezi la specialiști care folosesc ustensile speciale și au cunoștințe aprofundate în implantologie și proteze dentare. 

Pentru că dacă ignori problema sau încerci tu să o rezolvi, există riscul să distrugi lucrarea. Ceea ce îți creează un disconfort oral și financiar. 

unnamed 17

Cum să previi situațiile de urgență – Sfaturi Topaltdent

Prevenția este cel mai important instrument care te ține departe de cabinetul stomatologic și mai ales, de durere și situații inconfortabile. 

Pentru a prevenii, pe cât posibil, situațiile de urgență stomatologică este necesar ca fiecare pacient să ofere o atenție suplimentară danturii și sănătății orale. 

În primul rând, poți începe cu igiena orală! 

O igienă orală efectuată printr-o rutină zilnică conduce spre dinți mai albi, mai sănătoși și fără inflamații și alte complicații! 

În acest sens, ți-am pregătit un articol despre cum să realizezi igiena orală astfel încât să te bucuri de zâmbetul tău. 

Citește articolul nostru despre Metode de curățare pentru igiena orală zilnică – Sfatul Topaltdent.

Ce mai poți face pentru dantura ta? 

  • Aplică o rutină de curățare eficientă 
  • Mănâncă mai sănătos și bea multă apă
  • Evită să consumi alimente dure și abrazive pentru pereții interiori ai gurii
  • Urmărește starea dinților tăi și a gingiilor 
  • Ferește-te de traumatisme în zona mandibulei și a maxilarului
  • Consultă cabinetul stomatolog periodic și efectuează tratamentele care ajută la însănătoșirea danturii 

Acestea sunt sfaturile noastre pe baza cazurilor reale întâlnite în cabinetul de urgențe dentare de la Topaltdent. 

Sperăm că aceste informații să fie utile pentru tine și să te ajute să te ferești de situațiile de urgență. 

Dar dacă vrei să fii sigur de situația ta orală, cere părerea medicului specialist. 

Vino la Topaltdent pentru o consultație!

Contactează-ne telefonic pentru programări!

0770 743 787 (Programări)

Str. Nicolae Teclu 7, Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.