Cele mai multe dintre problemele și afecțiunile dentare pornesc de la igiena orală.
Este foarte important să alocăm mai mult timp și efort periajului dentar, cât și o mai mare atenție spre alte metode de igienă orală, în funcție de particularitățile dentare ale fiecărei persoane.
Pentru că în activitatea noastră ne-am lovit de sute de cazuri dentare care puteau fi evitate printr-o rutină mai aprofundată de curățare zilnică, am decis să dedicăm următoarele rânduri acestui subiect.
În acest articol îți vom prezenta câteva cauze și afecțiuni dentare care pot apărea din cauza unei igiene orale neglijente, atât la adulți cât și la copii.
Vom discuta despre metodele de prevenție și ce tehnici trebuie să urmezi zilnic pentru a avea siguranța că dinții tăi vor fi sănătoși și curați.
Și în cele din urmă, îți vom da câteva sfaturi despre cum să aplici aceste metode astfel încât să devină o rutină zilnică de îngrijire personală.
La Topaltdent, prioritar este sănătatea danturii pacienților noștri.
Dar pentru că igiena orală este tot mai neglijată, zilnic apar cazuri stomatologice noi care pot fi remediate doar prin procedurile doctorilor.
Poate consideri că tehnica pe care o folosești pentru periaj este suficientă, sau poate crezi că ajunge să-ți cureți dantura doar dimineața și seara, însă adevărul este că aceste probleme nu dispar, ci se pot agrava în timp.
De aceea recomandarea noastră este să-ți îngrijești zâmbetul mai mult și să nu lași încă o zi să treacă fără să acționezi!
Dar până atunci, haide să intrăm în subiect!
Ce presupune o rutină de igienă orală corectă
Igiena orală corectă înseamnă dinți curați și strălucitori, gingii sănătoase și fără sângerări și o respirație proaspătă fără mirosuri neplăcute.
Atât pentru pacienții copii și tineri, cât și pentru cei adulți este foarte important ca periajul dentar să fie efectuat minim de 2 ori pe zi, dimineața și seara.
În cazul copiilor, dar și pentru tineri și adulți este recomandat spălatul pe dinți după fiecare masă pentru a nu lăsa resturile alimentare și bacteriile să acționeze asupra dinților.
Periajul dentar corect realizat acasă este o metodă foarte eficientă de prevenție a cariilor și a anomaliilor dentare.
Este foarte important să igienizezi dantura și limba zilnic, prin metode corecte dar care să-ți fie la îndemână și să le transformi într-o rutină exactă.
Nu ai nevoie de multe resurse și instrumente pentru a face acest lucru.
Ai nevoie de o periuță de dinți bună – de preferat cu peria moale pentru a nu răni cavitatea bucală, o pastă de dinți care igienizează corespunzător și omoară bacteriile, ață dentară pentru curățarea în profunzime și motivație pentru a face acest lucru în fiecare zi, de cel puțin 2 ori!
Cum și de câte ori trebuie să te speli pe dinți
Cum spuneam și anterior, recomandarea minimă este să te speli pe dinți în fiecare dimineață și în fiecare seară.
Unii recomandă periajul de dimineață după micul dejun.
Însă, în timpul nopții, bacteriile și reziduurile se depun pe întreaga cavitate bucală. Nu este indicat să le înghiți sau să iei micul dejun fără să îți cureți mai întâi gura.
De aceea, recomandarea Topaltdent este să te speli pe dinți chiar după ce te-ai trezit și să faci un efort suplimentar pentru a-ți curăța dinții și după micul dejun.
Foarte mulți oameni neglijează tehnica periajului dentar, abordând o metodă nu atât de eficientă în care se trece rapid cu periuța peste dinții superi și inferiori.
Tehnica corectă de periaj dentar recomandată și explicată de medicii stomatologii presupune mișcări ușoare, dinspre gingie către vârful dintelui.
Printr-o tehnică rapidă și agresivă de periaj există riscul să faci loc bacteriilor să pătrundă sub gingie, lucru care duce la inflamația gingiei și sângerări dureroase, care se pot transforma ulterior în afecțiuni.
Este foarte important să periem ușor toate zonele danturii, atât partea din față cât și partea din interiorul mușcăturii și limba.
Folosește ață dentară și apă de gură!
Ața dentară este un element care nu trebuie să lipsească din instrumentele tale de igienă.
Recomandarea medicilor este să folosești ață dentară după fiecare masă pentru a elimina pe deplin resturile de mâncare și reziduurile depuse.
Resturile și bacteriile care ajung în zonele înguste dintre dinți, unde peria nu poate să pătrundă, afectează gingia și influențează apariția cariilor interdentare.
Sunt situații în care nu îți dai seama că resturile nu au fost îndepărtate. Ața dentară este singura care poate curăța în profunzime zonele interdentare.
De aceea este foarte important să o folosești zilnic și mai ales după ce mănânci.
Altfel, există riscul să inițiezi o călătorie dureroasă pentru dantura ta, care poate evolua în anomalii dentare severe sau chiar pierderea dinților.
Apa de gură este și ea un element important de igienă orală.
Apa de gură elimină microorganismele și bacteriile din cavitatea orală, în timp ce igienizează eficient dinții, limba și pereții interiori ai gurii.
Poți alege dintr-o multitudine de arome și caracteristici care să aducă beneficii danturii tale.
Apa de gură îți asigură o respirație proaspătă și curată, iar în funcție de produs, te poate ajuta la albirea dinților și la întărirea smalțului dentar.
Investește într-un duș bucal pentru periaj profesional
Dușul bucal este un instrument profesional, care deși este mai scump, îți oferă un periaj corect și o igienizare în totalitate.
Acest dispozitiv funcționează prin rotații ușoare ale periuței în timp ce pulsează jeturi de apă călduță combinată cu apă de gură.
Periuțele dușului bucal au mai multe forme și grosimi care se potrivesc pentru necesitățile individuale ale fiecărei danturi.
Cum se folosește dușul bucal?
Se adaugă un capac de apă de gură și se umple cu apă călduță până la limita maximă a recipientului.
Se freacă ușor gingiile și dinții prin mișcări rotative, astfel se elimină resturile și microorganismele, păstrând sănătatea gingiilor și un zâmbet sănătos!
Se recomandă folosirea acestui dispozitiv după periajul dinților. Deșii are proprietăți asemănătoare, dușul bucal nu poate înlocui în totalitate periajul sau ața dentară.
El este un dispozitiv care ajută la menținerea unei igiene orale corecte și oferă un zâmbet curat și o respirație proaspătă.
Igiena orală corectă îți oferă o dantură sănătoasă și te ține la distanță de cabinetul stomatologic
Este foarte important să ne îngrijim și să acordăm o atenție mai mare asupra sănătății noastre.
O igienă orală corespunzătoare nu garantează că nu te vei confrunta cu diverse afecțiuni dentare.
Dar acest aspect ține de particularitatea fiecărui pacient.
Însă un lucru e sigur, dacă te ambiționezi și îți creezi o rutină zilnică corectă, în care te speli regulat pe zi și folosești dispozitive dentare ajutătoare, dinții tăi vor fi mai albi, smalțul mai puternic și zâmbetul mai sănătos!
Și vei rezista mai ușor și fără durere la diferitele procese stomatologice prin care trebuie să treci.
Dar pentru asta, începe cu îngrijirea!
Știm că nu e la îndemâna tuturor pacienților să pornească o nouă rutină.
Sunt câțiva pași pe care trebuie să îi ții minte:
- Cumpără instrumentele de care ai nevoie (periuță nouă, ață și apă de gură, opțional un duș bucal, etc)
- Pune-le într-un loc la vedere în baie și așează-le în ordinea în care le folosești
- Scrie-ți un bilețel care să-ți amintească să treci prin tot procesul de igienizare
- Ia cu tine o cutie de ață dentară pe care să o ai la îndemână după fiecare masă, fie că ești acasă sau în oraș
- Creează-ți memento-uri care să-ți amintească să folosești ața dentară
- Ambiționează-te să treci prin acest proces cel puțin o lună, apoi totul îți va intra în rutină
Acestea sunt câteva opțiuni pe care le poți integra cu ușurință în rutina ta zilnică.
Și odată ce te obișnuiești cu acest ritm, vei observa schimbări vizibile în ceea ce ține de sănătatea dinților tăi.
Totuși, este recomandat să vizitezi cabinetul stomatologic pentru un consult periodic, cel puțin de 2 ori pe an!
Astfel, vei fi în permanență informat cu privire la situația ta dentară.
Vino la Topaltdent pentru o consultație și discută cu medicul stomatolog despre ce metode sunt recomandate pentru tine.
Contactează-ne telefonic pentru programări și rezervări!
Str. Nicolae Teclu 7, Brașov
[…] Citește articolul nostru Metode de curățare pentru igiena orală zilnică – Sfatul Topaltdent […]
[…] Este o afecțiune inconștientă, dar care poate avea urmări grave asupra sănătății orale. […]