Caria dentară reprezintă cea mai des intalnita afecțiune dentară la nivel mondial, atât la copii, cât și la adulți.
Cariile dentare netratate afectează aproximativ 2,3 miliarde de oameni din întreaga lume, conform OMS. Cariile dentare afectează oameni de toate vârstele, de-a lungul întregii vieții – chiar și bebelușii se pot confrunta cu această neplăcere, peste 530 de milioane de copii suferă de carii ale dinților primari (dinții de lapte).
Pe lângă incidență sporită este cunoscută și pentru complicațiile pe care le poate avea, atunci când nu este diagnosticată și tratată la timp, caria dentară poate duce la adevărate urgențe stomatologice.
Vrei să fii informat și să eviți asemenea situații? Citește articolul și vei afla ce reprezintă caria dentară, câte tipuri există și cum pot fi ele tratate.
Ce sunt cariile dentare și cum te pot aduce într-un cabinet stomatologic?
Cariile dentare țin de afectarea smalțului și apar atunci când bacteriile din cavitatea bucală se acumulează în gură și conduc la producerea de placă, apoi tartru dentar.
Placa, o substanță limpede și lipicioasă, se hrănește cu zaharurile din alimentele și băuturile pe care le consumi, astfel producând acizi care distrug dinții în timp.
Tartrul dentar reprezintă placa bacteriană calcificată, ajunge și sub gingie, reprezintă un factor agravant pentru afecțiunile dentare incipiente.
În urma unor carențe în igiena dentară zilnica, dar și în absența ședințelor periodice de profilaxie la o clinică stomatologică de încredere, placa bacteriană și tartrul favorizează apariția cariilor dentare, a afecțiunilor gingivale, dar și a bolii parodontale.
De ce ajung pacienții la doctor, până la urmă? Simplu – cariile dentare nu se vindecă de la sine.
Cariile dentare se pot clasifica după diverse criterii.
De exemplu, în dependență de stadiul cariei, după gradul de afectare a smalțului (și chiar a pulpei dentare), pot fi:
- Superficiale (obiectiv se observă o pată albă sau întunecată, de regulă lipsesc senzaţiile neplăcute, dar pot fi prezente dureri de scurtă durată la acţiunea iritanţilor mecanici sau termici, smalţul capătă o textură zgrunţuroasă) ;
- Medii (obiectiv se observă cavitatea, există deranj);
- Profunde (cavitatea este profundă).
Cariile superficiale sunt rar observate chiar de pacienți și mai frecvent depistate în cadrul vizitelor de rutină la stomatolog.
Cele medii și profunde sunt însoțite de dureri acute, de durata scurta .Expunerea dinților la alimente calde/reci sau la presiunea pe dinți (în vorbire sau masticație).
În dependență de amplasarea leziunii, acestea pot fi:
- Carii coronare sau carii pe suprafața de contact (ocluzale, interdentare și de colet);
- Carii pe suprafețele laterale ale dintelui;
- Carii radiculare (pe rădăcina dintelui – mai frecvente la persoanele în vârstă, care pot suferi de retracții gingivale ce expun rădăcina dintelui);
- Carii secundare (apar sub unele plombe dentare anterior executate).
Caria dentară netratată poate provoca:
- durere (acută, pulsatilă, care nu cedează la analgezicele obișnuite ori la compresele reci),
- infecție (uneori profundă, în canale – astfel se ajunge la tratament endodontic)
- și chiar pierderea dinților (se ajunge la o extracție dentară forțată sau dinții devin mobili și nu mai sunt viabili).
Ce tratamente sunt disponibile pentru cariile dentare?
Pentru cariile ce afectează doar smalțul dentar se înlătură țesutul afectat și se aplică plombe dentare.
Pentru cariile ce afectează pulpa dentară este deja nevoie de endodonție, se deschid canalele dentare, se înlătură cu atenție orice țesut afectat, atât smalțul, cât și dentina, nervul, apoi se apelează la plombe dentare sau coroane (pentru cazurile cu distrucție masivă a dintelui).
Pentru că dinții au uneori rădăcini complexe, dar și pentru a crește rata de succes a tratamentului, se poate recurge la microscopul endodontic, dacă clinica stomatologică la care a ajuns pacientul îl are în dotare.
Uneori în canale se introduc substanțe medicamentoase și se aplică o obturație temporară, iar la vizita repetată se mai curăță o dată canalul și se aplică plomba definitivă.
Dacă infecția dentară este gravă, medicul stomatolog poate recomanda și o cură de preparate antibacteriene și antiinflamatorii.
Pentru cariile extrem de grave, care au afectat serios atât coroana, cât și rădăcinile dinților, precum și țesuturile de suport – se poate ajunge la extracție dentară, iar ulterior la necesitatea unui implant dentar pentru a înlătura breșa formată, pentru a opri migrarea dinților adiacenți și pentru a evita resorbția osului de suport.
Când se aplică plombe dentare și când e nevoie de un tratament endodontic?
Toate tipurile de tratament al cariilor dentare se efectuează cu anestezie.
Ca o etapă premergătoare, dar și pentru a crește rata de succes, se poate începe cu un detartraj.
Poate fi necesară efectuarea unei radiografii dentare, pentru a stabili gradul de afectare.
După eliminarea țesuturilor afectate se folosesc mai frecvent plombe dentare – obturații din răsină compozită sau porțelan (în cazul inlay-urilor).
Obturaţia dentară se utilizează ca un substituient al smalțului eliminat, pentru restabilirea formei dintelui, aparenței sale estetice, precum şi pentru restabilirea eficienţei masticatorii.
Mai rar este nevoie de o coroană dentară, de obicei atunci când se pierde o mare parte din dintele natural, iar o simplă obturație nu este suficientă pentru a-l restaura.
Ce poți face?
Vizitează regulat medicul dentist: una dintre cele mai bune modalități de a-ți proteja dantura este vizitarea regulată a dentistului, pentru măsuri profilactice. Astfel, majoritatea problemelor dentare sunt în mare măsură prevenite și pot fi tratate în stadiile lor incipiente.
Un control regulat permite stomatologului să descopere orice problemă dentară și să îndepărteze orice placă acumulată, care, dacă este lăsată netratată, duce cu certitudine la carii dentare sau afecțiuni gingivale.
Evită produsele alimentare bogate în zahăr: optează pentru o dietă bine echilibrată, cu conținut scăzut de zahăr. Zahărul este cauza numărul unu a cariei dentare.
Spală-ți dinții timp de două minute, de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor: această rutină ajută la îndepărtarea resturilor de alimente și a plăcii bacteriene.
Folosește ața dentară pentru locurile greu accesibile, folosește apa de gură și un irigator potrivit.
Suferi deja de carii dentare, dar amâni tratamentul?
Reține că problema nu se va rezolva de la sine și este mult mai rapid, mai ieftin și mai puțin complicat să te tratezi dacă nu ajungi la urgențe stomatologice. Îți faci griji de aspectul financiar al problemei?
În clinica stomatologică din Brașov, Topaltdent, beneficiezi de posibilitatea de achitare în rate! Fără dobândă.
Programează-te pentru un consult stomatologic și discută cu un stomatolog din echipa Topaltdent despre planul tău de tratament.
0770 743 787 (Programări)
Str. Nicolae Teclu 7, Brașov