Tartrul dentar este o placă bacteriană întărită, intitulată în unele surse biofilm, formată din resturi alimentare, resturi de microorganisme care nu au fost înlăturate corespunzător, respectându-se o igienă orală corectă. 

Această afecțiune provoacă daune unei persoane din cinci pe întreg globul pământesc, ceea ce, numeric, denotă un trend deloc îmbucurător. În clasa factorilor care acutizează tartrul se include și utilizarea sărurilor în exces, lipsa filtrării apei și excesul de fosfor sau fier în produsele alimentare.

De ce apare și cum poate fi tratată această afecțiune dentară, aflăm dintr-un material oferit de specialiștii noștri, cei care aproape zilnic contracarează prin igienizare dentară și detartraj aceste reziduuri neplăcute.

1. Cum apare tartrul?

Cam 80-90% dintre pacienții care ajung într-un cabinet stomatologic au această problemă dentară, care survine din câteva varii motive:

  • o alimentație deficitară, lipsită de vitamine și minerale corespunzătoare;
  • o serie de vicii, precum e fumatul și cofeina în exces;
  • consumul de lichide carbogazoase;
  • lipsa igienei orale sau realizarea acesteia în mod defectuos.

De regulă, aceste depuneri de tartru au o nuanță galbenă și/sau cafenie și se depun la baza dinților, în imediata apropiere a gingiei, fapt care explică de ce majoritatea pacienților cu tartru dezvoltă și paradontoza.

Totuși, în cea mai mare măsură, cauza centrală a apariției tartrului rămâne igiena orală precară. Tartrul se formează imediat după fiecare masă sau gustare pe care o iei, prin urmare o primă regulă ar fi să utilizezi ața dentară și irigatorul, pentru a înlătura bucățile solide rămase în spațiile interdentare. 

Resturile de mâncare sunt un mediu propice dezvoltării microorganismelor care se solidifică în cavitatea bucală și se depun pe pereții dentari. 

vezi și  Tipuri de carii dentare și tratamentul acestora

Prima fază a apariției tartrului este formarea depunerilor albe, cele care survin în zonele în care dinții nu se autocurăță de-a lungul masticației. Ne referim aici la spațiile interioare ale dinților, la incisivi sau canini, de cele mai dese ori.

Cu fiecare nouă masă, fără o curățare elementară a resturilor, bacteriile încep să se înmulțească vertiginos și să invadeze țesutul dentar, transformându-se în acele bucăți solide pe care nici periuța de dinți nu le curăță eficient.

Deși tartrul se poate forma pe absolut orice dinte, cele mai afectate zone sunt cele din imediata apropiere a glandelor salivare, sub limbă, în partea din spate a dinților de jos și de sus.
Saliva are, la rândul său, rolul de catalizator, astfel încât depunerile de piatră încep să-și schimbe culoarea și să devină din ce în ce mai întunecate. Acest lucru se datorează componenței bogate în minerale a salivei, care încep să interacționeze cu piatra dentară și îi favorizează stratificarea.

unnamed 47

2. Simptomele apariției tartrului dentar

Prioritar, tartrul dentar nu cauzează dureri, doar până în momentul în care depunerile devin excesive și apasă pe gingia pacientului. 

Atunci acesta începe să resimtă dureri pulsative, iar gingia se poate inflama.

Simptomele de bază ale depunerilor de tartru sunt:

  • mirosul neplăcut din cavitatea bucală – este rezultatul interacțiunilor dintre microorganismele care mor și elimină o cantitate de sulf;
  • inflamația gingiilor și schimbarea culorii acestora, semn că există o presiune sporită pe ele. Totodată, devine dureroasă perierea dinților sau curățarea cu ață dentară;
  • eliminări sangvine din gingii – ați observat că vă curge sânge atunci când periați dinții? E un motiv pentru a merge urgent la un control medical, altfel gingia poate fi traumată și dintele poate fi pierdut.
  • crește sensibilitatea dentară la diferite alimente sau lichide. Nu mai poți bea apă rece sau ceai cald, ori să mănânci ceva foarte dulce;
  • este afectat aspectul vizual al dinților, care din albi devin galbeni sau chiar negri.

3. Clasificarea tipurilor de tartru

Primul și cel mai important criteriu e cel al localizării, deci distingem:

  • depuneri deasupra gingiei – preponderent apare pe molari și pe dinții din față;
  • depuneri sub nivelul gingiei, în acel buzunar parodontal, acestea de regulă generează problemele gingivale;
  • depuneri de tip pod – sunt cele care cuprind un șir de dinți și se extind exponențial rapid, precum cele de pe dinții de jos, din imediata apropiere a glandelor salivare.
vezi și  Cum se îngrijește corect implantul dentar?

Totodată, avem și niște faze ale evoluției depunerilor pe dinți:

  • depunerile inițiale de culoare albă;
  • depunerile de tranziție, moment în care acestea se solidifică în câteva straturi;
  • depunerile de final, care doar se „îmbogățesc” cu microorganisme și bacterii, într-un mediu cu PH dezechilibrat.
unnamed 48

4. Cum se tratează tartrul dentar?

Există câteva practici stomatologice eficiente de curățare a tartrului dentar:

  • curățarea manuală sau mecanică – este specifică în cazul unui număr mic de dinți afectați de depuneri. În acest caz, stomatologul utilizează câteva instrumente și desprinde acele bucăți de depuneri, curățând smalțul dentar, dar și gingia de orice tip de depuneri;
  • curățarea cu ultrasunete – este o metodă eficientă, modernă care funcționează pe principiu de pulsație, astfel încât să curețe piatra mult mai rapid. Înainte de acest tip de tratament, medicul stomatolog va aplica anumite substanțe care au menirea de a înmuia piatra și de a o face ușor de înlăturat;
  • curățarea AirFlow – este o metodă lipsită aproape de disconfort, care folosește principiul fluxului de aer, apă și substanțe pe care medicul îl îndreaptă asupra suprafeței dentare. Este eficientă și nu traumează dintele de-a lungul curățirii;
  • metoda chimică – presupune doar aplicarea unor substanțe care înmoaie și fac placa să cadă, dar eficiența sa este mult mai mică.

Piatra dentară nu poate fi înlăturată de sine stătător, în condiții casnice, deoarece riscați să traumatizați dintele și gingia, ceea ce pe termen îndelungat poate provoca pierderea danturii.

Oportun în acest caz este să:

  • îmbunătățiți igiena orală, adăugând ața dentară, irigatorul, apa de gură, pasta de dinți specială și periuța electrică cu fibre medii;
  • să introduceți în alimentație produsele mai tari, care ajută dintele să se autocurețe în timpul masticației;
  • să vă programați la un dentist, care să efectueze protocolul medical de curățare dentară și de tratament.
vezi și  Înțelegând Artă și Știința Proteticii Dentare: Un Ghid Complet pentru Pacienți

Cabinetul stomatologic din Brașov Topaltdent vă oferă servicii moderne de curățare și igienizare a danturii, cu tehnologii moderne și eficiente, cu rezultate în termen scurt. 

Programați-vă pentru un control și hai să vă redăm dantura irezistibilă.

0770 743 787 (Programări), Str. Nicolae Teclu 7, Brașov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.