Fiecare persoană cu probleme dentare care au cauzat pierderea unor dinți au o singură dilemă: cum să-mi recapăt zâmbetul cu o dantură completă?
Această problemă nu doar le afectează calitatea vieții, ci și posibilitatea de a se alimenta corect și de a savura plăcerile vieții, precum sunt mesele în compania celor dragi.
Și pentru că fiecare pacient este individual, atunci și abordarea trebuie să aibă un caracter individual. Prin urmare, unor pacienți li se propune un implant dentar, iar altora – o proteză dentară.
Care sunt diferențele funcționale între aceste două tipuri de tratament și ce trebuie să știi dacă alegi unul sau altul?
La aceste întrebări ne da răspuns specialiștii cabinetului stomatologic din Brașov Topaltdent.
1. Protezele dentare mobile
Sunt cea mai accesibilă alternativă de a recăpăta zâmbetul de odinioară și la îndemâna tuturor, inclusiv a persoanelor care și-au pierdut toti dinții.
Sunt de două feluri: proteze parțiale care înlocuiesc un segment dentar pierdut (să ne imaginăm că ați pierdut un șir de patru dinți) sau totale, care vin să înlocuiască un întreg maxilar.
Protezele mobile sau detașabile parțiale se prind cu un fel de cârlige metalice sau plastice de tip agrafă, iar cele totale – folosesc principiul de prindere al valvei.
Deși unele persoane tind să creadă că acest tip de proteză dentară este ușor învechită, iată avantajele sale clare:
- prețul – acesta mult mai mic decât cel al unei proteze fixe sau a unui implant. Practic, nu mai ești obligat să faci o gaură în bugetul personal, deoarece costurile acesteia sunt minime.
- este lipsită de durere, pentru că stomatologul doar ia măsurările, o face cu un tehnician dentar în decurs de două săptămâni și o fixează rapid. În cazul unui implant e nevoie de ceva mai mult timp și e necesară o intervenție chirurgicală.
- aspectul natural – comparativ cu modelele vechi, cele noi sunt create din dinți compoziți, cu o nuanță naturală, similară celor organici.
Dezavantajele acestui tip de înlocuire a dinților sunt:
- o proteză amovibilă sau detașabilă acoperă doar 30% din funcționalitățile unui maxilar sănătos. Respectiv, nu vei putea să consumi nuci și legume tari sau dacă o vei face, va putea fi destul de incomod.
- ar putea să apară probleme la sistemul de prindere a protezei, deoarece chiar și un sistem eficient conceput, cu timpul, începe să fie din ce în ce mai slab în atașare. O soluție ar fi să utilizați substanțe de prindere, doar că nu trebuie să abuzați.
- ar putea să existe un sentiment de disconfort și durata de acomodare este îndelungată. Uneori sub proteză pot nimeri resturi de alimente, ceea ce impune corectarea și ajustarea constantă a acesteia.
o proteză detașabilă nu oprește procesul de atrofiere osoasă. În acest caz, unica soluție fiabilă este implantul dentar.
2. Protezele dentare fixe
De regulă, acest tip de protezare permite o îmbunătățire considerabilă a funcției de masticație, comparativ cu categoria precedentă.
Dintre avantajele acesteia includem:
- confortul sporit în utilizare;
- lipsa sau diminuarea considerabilă a disconfortului în timpul alimentației;
Dintre dezavantaje numărăm:
- cost mai mare
- durata mai indelugata a tratamentului
3. Implanturile dentare
Și iată-ne ajunși la cea mai mare categorie: implanturile dentare. Acestea se consideră a fi un tip de protezare eficient în peste 90% dintre cazuri.
Rezolvând probleme dentare complexe, implanturile necesită o pregătire meticuloasă și o abordare individuală.
Până să parcurgeți etapa de implantare, trebuie să:
- mergeți la un control preventiv și medicul stomatolog să determine gradul de afectare;
- acesta va efectua lucrările de reparații necesare la dinții din imediata apropiere a implantului dentar;
- va realiza un protocol al implantării, determinând fazele acestuia.
Acest tip de protezare cu implant se utilizează atunci când există un dinte lipsă sau mai mulți, dar în special când există riscul atrofierii țesutului osos.
Avantajele implantului dentar sunt:
- acest tip de protezare îți întoarce la 100% funcția masticabilă, ceea ce îți permite să mănânci fără probleme orice fel de alimente;
- grație implantului poți păstra funcția și integritatea osului în care se plasează implantul;
- termenul de exploatare este de peste 30 de ani (comparativ cu 7 și 10 în cazul protezelor mobile).
Printre dezavantajele implanturilor se numără:
- prețurile destul de costisitoare;
- durata îndelungată a tratamentului.
Vreți să vă recăpătați dantura pierdută și să zâmbiți din tot sufletul? Nu mai amânați acest pas.
Dacă încă mai aveți dubii cu privire la decizia pe care trebuie să o faceți, vă recomandăm o vizită la un dentist în Brașov, în cabinetul Topaltdent care:
- vă va răspunde la toate întrebările cu privire la tipurile de implant și de proteză;
- vă va oferi o perspectivă asupra tratamentului necesar și va determina fazele acestuia, în dependență de gravitatea problemei;
- va efectua tratamentul și procedura medicală în cele mai optime condiții și într-un interval relativ mic de timp.
Cabinetul Topaltdent este dotat conform standardelor europene și oferă pacienților săi servicii stomatologice de ultimă generație.
Programează-te pentru un consult stomatologic și discută cu un stomatolog din echipa Topaltdent despre planul tău de tratament.
0770 743 787 (Programări), Str. Nicolae Teclu 7, Brașov