Posibilitatea de achitare în rate! Fără Dobândă.
Home

Cauze, tratament și consecințe ale bruxismului

bruxism

Este mai mult decât evident că vremurile de astăzi au destabilizat echilibrul din foarte multe domenii ale vieții. Și tu te simți extenuat/ă? Nu ai o rutină de somn sănătoasă? Ai dureri de cap frecvente sau obișnuiești să ții maxilarul mereu încleștat? Ei bine, se poate să suferi de bruxism, una dintre afecțiunile dentare care sunt atât de caracteristice oamenilor din societatea modernă. Bruxismul înseamnă, în termeni cât mai simpli, scrâșnirea sau frecarea dinților. Treptat, o asemenea acțiune va afecta inevitabil sănătatea dentară. Tocmai de aceea, este foarte bine să cunoști informațiile esențiale despre o astfel de afecțiune. Încă se întreprind studii care să determine cu exactitate în ce fel se manifestă bruxismul și care sunt cauzele apariției sale. Însă, ceea ce se cunoaște până acum este destul încât să te determine să fii foarte atent/ă la necesitatea vizitelor regulate la cabinetul stomatologic.

Iată cauzele, tratamentul și mai ales consecințele netratării bruxismului:

–       Pentru a delimita clar simptomele și cauzele bruxismului trebuie să știi că există două tipologii: diurn și nocturn. Bruxismul nocturn este cel mai întâlnit, iar cei care îl manifestă nu sunt conștienți că scrâșnesc din dinți. Apare în timpul somnului și de cele mai multe ori este însoțit de alte tulburări de somn. Pe de altă parte, bruxismul diurn se manifestă în timpul zilei și este adesea asociat cu răspunsul la stimulii externi precum anxietate, stres sau nervozitate. La fel ca în cazul bruxismului nocturn, persoanele realizează o astfel de acțiune în mod inconștient.

–       Cauzele apariției unei asemenea afecțiuni dentare nu sunt cunoscute cu precizie. Însă, există câțiva factori care sunt susceptibili de a determina dezvoltarea bruxismului. Stresul, anxietatea, grijile acumulate din cauza haosului cotidian în care trăiești sunt situate la începutul listei. De asemenea, somnul insuficient și oboseala continuă sunt la fel de importante. Vârsta reprezintă și ea un factor definitoriu pentru că cei mici sunt mult mai predispuși să dezvolte un obicei din a-și încleșta maxilarul. Copiii care sunt în perioada în care își schimbă dentiția temporară cu cea permanentă sunt cei la care bruxismul se dezvoltă rapid. Odată cu trecerea timpului o asemenea activitate va dispărea de la sine sau va fi influențată de beneficiile mersului la stomatolog. Fumatul, consumul de alcool, substanțe sau medicamente sunt câteva dintre activitățile care pe lângă efectele dezastruoase asupra organismului, pot determina și scrâșnirea dinților. Tipul de personalitate dezvoltat de respectiva persoană poate fi și el de vină. Astfel, o persoană colerică, agresivă, care se lasă pradă furiei foarte ușor va folosi diverse metode prin care să își exprime nemulțumirile. Există și boli asociate ale căror efecte secundare sunt cele asociate bruxismului. Parkinson-ul sau epilepsia se numără printre exemple.

–       Medicul stomatolog este cel care va analiza cu atenție starea pacientului și va stabili care sunt cele mai bune modalități de tratament. Dacă este cazul, se va realiza și o radiografie dentară. Alternativele sunt multiple, așa că nu ar trebui să îți faci griji că nu vei scăpa niciodată de o astfel de afecțiune. Gutierele reprezintă soluțiile eficiente pentru a proteja dinții împotriva deteriorării. Vor fi personalizate în funcție de nevoile fiecărei persoane pentru a reduce semnificativ eventualele neplăceri. Se vor aplica înaintea somnului după ce ai realizat procesul de curățare al dinților în mod corespunzător. În cazul în care se dovedește că bruxismul a survenit din cauza factorilor de stres sau anxietate pacientul, singurul tratament va fi meditația. Va putea învăța cum poate deveni o persoană relaxată care să nu se lase pradă emoțiilor. De asemenea, poziția nefirească a maxilarului va fi corectată prin exerciții sau echipamente speciale. Aparatul dentar este răspunzător pentru alinierea dinților în așa fel încât gura va fi închisă complet. Astfel, pacientul nu va mai simți nevoia să-și încordeze maxilarul. În plus, anomalia dentară nu va mai cauza stări accentuate de disconfort. Modificarea stilului de viață este un pas important către sănătatea dentară, dar și cea fizică și psihică. Eliminarea din rutina zilnică a viciilor sau activităților care dăunează grav armoniei organismului este cea mai indicată într-un asemenea caz. Poate părea greu la început, dar medicul stomatolog te va susține în parcursul tău și îți va aminti constant că eforturile tale vor avea un rezultat impresionant.

–       Netratarea bruxismului poate avea numeroase efecte negative asupra dinților tăi. Se vor produce numaidecât fisuri, sensibilități sau chiar fracturi. Dinții vor lua imediat aspectul unor cioturi. În unele cazuri, dinții pot fi atât de afectați de presiunea exercitată constant încât pot să se deplaseze. Dacă apelezi la implanturi dentare vei putea rezolva rapid și eficient problemele asociate lipsei dinților. Vor fi împiedicate căderea dinților vecini și pierderile osoase. În plus, îți vei recăpăta frumusețea și fermitatea trăsăturilor feței, iar masticația și vorbirea vor reveni la parametri normali. Dinții vor fi prinși foarte bine cu ajutorul bontului protetic. Nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește aspectul artificial. Oamenii vor admira nou tău zâmbet, fără măcar să își dea seama că este vorba de un implant.  și va îndepărta aspectul artificial. Te vei bucura mult timp de naturalețea și rezistența dinților implantați. De-a lungul tratamentului vei observa cum, cu puțin exercițiu, bruxismul nu va mai reprezenta o problemă pentru sănătatea dinților tăi.

Te-ai gândit vreodată că stresul și oboseala pot afecta până și starea dinților tăi? Bruxismul este o afecțiune aparent inofensivă, dar cu puternice efecte asupra echilibrului dentar. Tocmai de aceea, este foarte bine să vizitezi din timp cabinetul stomatologic. Într-o primă fază, medicul va trasa principalele cauze care au dus la apariția bruxismului în cazul tău. Mai apoi, va trasa metoda personalizată de tratament care te poate ajuta să scapi rapid de o astfel de afecțiune dentară. Prevenția este cea care te poate scuti de intervenții chirurgicale sau alte tratamente costisitoare. Însă, nici dacă este vorba de asemenea lucruri nu ar trebui să te îngrijorezi. Evoluția constantă a digitalizării a conferit și celor mai complicate tratamente o doză însemnată de siguranță și confort.

Apelează din timp la serviciile medicale și vei putea scăpa rapid de efectele bruxismului!

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp