Posibilitatea de achitare în rate! Fără Dobândă.
Home

Implanturile și tutunul: tot ce trebuie să știi

Implanturile și tutunul: tot ce trebuie să știi

Tutunul și consumul său în exces reprezintă cei mai de seamă factori care determină morbiditatea sporită în cazul persoanelor din întreaga lume. Fumat, aspirat sau mestecat, tutunul are efecte negative asupra organismului uman, de la plămâni până la unghii și cavitate bucală.

Fumatul este unul dintre viciile de care pacienții se deprind destul de greu, întrucât nicotina provoacă dependență. Inhalarea fumului de țigară determină schimbări semnificative în tot corpul, iar ca orice alte organe, dinții și orificiul oral sunt și ele afectate. Petele dentare, afecțiunile gingivale și sângerările gingiei pot fi provocate de nivelul de monoxid de carbon inhalat în timpul actului de fumat.

Vulnerabilitatea cavității orale constă în neglijarea igienei dentiției. Placa bacteriană și tartrul sunt, și ele, factori importanți care afectează dinții si dezvoltarea sănătoasă a acestora. Câteva lucruri importante pe care trebuie să le reții atunci când ești fumător sunt: în primul rând, riscurile la care decizi să te expui. Lucrările stomatologice, de la implanturi până la proteze, au șanse mai mici de vindecare și adaptare la nivelul organismului tău. Fumatul schimbă fluxul de circulație al sângelui, tocmai de aceea vindecarea poate fi prelungită sau chiar greu de atins. Mai mult decât atât, un alt risc major este riscul infecțiilor. Gingiile pot fi afectate de placa bacteriană, de tartru, de bacteriile care atacă dintele și chiar și suportul osos, vital pentru ca dantura să fie stabilă. Infecțiile pot fi ușor vindecate cu ajutorul tratamentelor potrivite, dar și prin respectare indicațiilor medicului specialist. Fumatul îngreunează efectele tratamentelor medicamentoase, iar organismul nu este la fel de receptiv atunci când ești fumător. 

Implanturile sunt unele din cele mai folosite soluții atunci când pacienții suferă de pierderi ale dinților. Sigur și stabil, un implant asigură stabilitate pe o perioadă lungă de timp pentru ca procesul masticator și actul vorbirii să fie facile. Naturalețea aspectului unui implant aduce cu el multiple avantaje. Curățarea implantului și întreținerea lui este la fel ca periajul pentru dinții tăi. Materialele din care un implant este confecționat sunt rezistente. În general sunt folosite materiale precum titanul și zirconiul. Rezistența materialelor de fabricație prelungește viața implantului pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de ani. Acest timp de viață al implantului este asigurat dacă indicațiile sunt respectate, iar sfatul medicului este luat în considerare de fiecare dată. 

Beneficiile inserării implantului sunt atât de natură estetică, cât și de natură funcțională. Dantura ta devine completă odată cu înșurubarea implantului, nu vei avea goluri sau lipsuri ale dentiției. Un zâmbet sănătos este și un zâmbet arătos, asta înseamnă că nu îți va fi jenă să expui un zâmbet stăluicitor, iar încrederea de sine va fi cu mult crescută în urma realizării implanturilor.

Fumatul și implanturile nu se împacă bine, din cauza faptului că fumatul semnifică un factor care îngreunează procesul de vindecare al implanturilor. Chiar dacă medicina modernă a descoperit soluții diverse pentru probleme întâmpinate de-a lungul timpului, fumatul nu poate fi ignorat, iar efectele lui par de nerezolvat. 

Pacienții declară adeseori că nu se pot lăsa de fumat – este unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri negative. Dacă nu te poți adapta cerințelor medicului stomatolog, poți să ții cont de câteva sfaturi sau informații pentru ca următoarele vizite sau intervenții stomatologice să fie eficiente.

Pentru că inserarea implantului este considerată drept o intervenție chirurgicală, ai nevoie de gingii sănătoase și puternice, susținute de curățare și igienizare completă a danturii. Recomandările medicilor spun că este bine să te lași de fumat cu cel puțin 14 zile înainte de consultul din cabinetul stomatologului. După inserarea implantului sau a oricărei lucrări stomatologice, fumatul trebuie să fie evitat cel puțin 60 de zile ( sau 2 luni) pentru ca organismul să funcționeze optim. Vindecarea rănilor, a implanturilor, a protezelor sau chiar după albirea și detartrarea dinților, fumatul nu face decât să înrăutățească și să îngreuneze rezultatele și prelungirea lor. 

Fumatul influențează fluxul de circulare al sângelui, ceea ce determină vindecare mai dificilă și un risc crescut de apariție a infecțiilor. În momentul inserării implantului, organismul are nevoie de îngrijire specială. Perioada vulnerabilă pentru dantura ta va stabili durata de viață a implantului tău. Cu cât ești mai grijuliu și mai responsabil, implantul tău se va adapta mai ușor, iar durata lui de viață va fi de cel puțin 15 ani. 

Succesul este, de cele mai multe ori, garantat nefumătorilor când vine vorba de vindecarea implantului. Fumătorii întâmpină probleme și complicații, iar uneori structura osoasă este afectată, ceea ce împiedică realizarea altor implanturi. Implanturile dentare sunt o adevărată salvare când vine vorba de soluții pentru ca dantura ta să funcționeze normal și optim, dar să aibă un aspect natural. Inserarea implantului nu este tocmai ieftină, așa că ai grijă de durata de viață a implantului tău. 

Implanturile și tutunul: tot ce trebuie să știi
Implanturile și tutunul: tot ce trebuie să știi 1

Fumatul afectează și aspectul estetic al dinților. Dinții devin galbeni maronii din cauza nicotinei, chiar dacă ea este transparentă. La contactul cu oxigenul, nicotina devine galbenă și intră adânc în porii dinților. Singura metodă de îndepărtare a gălbenelii este periajul profesional, albirea și detartrajul. Periajul realizat acasă sau tehnicile cu ingrediente diverse care ar putea albi dinții nu au întotdeauna rezultate benefice sau de succes.

Consumul de tutun este nociv și pentru dinții care înconjoară implanturile. Rădăcinile dinților sunt importante pentru la implantul dentar să supraviețuiască cât mai mult în cavitatea bucală a pacientului. Dantura are nevoie de periaj zilnic, de vizite perioadice la cabinetele stomatologice, de tratamente de albire, îngrijire sau curățare, iar fumatul împiedică rezultatele finale să apară.

Trebuie să reții că fumatul dăunează sănătății tale și afectează sănătatea danturii, de asemenea. Dacă plănuiești să te bucuri de un implanturile dentare în viitorul apropiat, ia în considerare faptul că ar trebui să renunți la fumat ca să nu provoci complicații danturii tale. Mai mult decât atât, asigură-te că îngrijirea orală este temeinică, folosește produse corespunzătoare pentru dantura ta și ai grijă ca alimentația ta să fie echilibrată. Hidratarea este și ea importantă, iar consumul de apă poate influența eficacitatea tratamentelor.

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp