Posibilitatea de achitare în rate! Fără Dobândă.
Home

Tot ce trebuie să știi despre radiografiile dentare de la Topaltdent

radiografia dentara profesionala

Radiografiile dentare sunt printre cele mai importante instrumente ale doctorilor stomatologi. 

Pentru ca un medic dentist să prezică un tratament optim și adaptat nevoilor individuale ale pacienților, are nevoie de o imagine cât mai realistă despre situația dentară. 

La Topaltdent, scapi de disconfortul deplasării pentru a efectua radiografii speciale în alte clinici dentare! 

În clinica noastră, doctorul stomatolog îți prescrie ce tip de radiografie are nevoie și te urmează către cabinetul de radiologie! 

Însă e bine să cunoști mai multe informații despre radiologia dentară. 

În acest articol îți vom prezenta în detaliu tipurile de radiografii dentare care se efectuează și ce presupune fiecare. 

Îți vom prezenta avantajele pe care le obțin pacienții noștri dacă aleg consultul stomatologic în clinica Topaltdent și vei înțelege de ce medicul specialist are nevoie de aceste imagini ale situației tale dentare. 

Ne dorim ca pacienții noștri să plece mulțumiți de serviciile oferite și cu zâmbetul pe buze! 

La Topaltdent ne proecupăm de sănătatea ta orală, dar și de buna dispoziție! 

Cât despre radiografiile dentare, clinica noastră dispune de echipamente ultramoderne, care respectă cele mai înalte standarde de performanță și siguranță pentru pacienți. 

Haide să începem! 

unnamed 45

De ce solicită medicii efectuarea unei radiografii dentare?

Scopul principal al radiografiilor dentare este de a detecta infecțiile și anomaliile dentare. 

Dar știai deja acest lucru.  

Însă ce nu știai, este că cele mai multe cazuri dentare primesc un diagnostic numai după interpretarea imaginilor cavității orale. 

La consultul stomatologic, medicul poate observa cu ochiul liber problemele dentare grave, însă nu poate determina cu precizie cât de afectată este zona dentară. 

Iar infecțiile în fază incipientă și în stare gravă, care nici nu pot fi observate cu ochiul liber, nu pot fi concluzionate doar pe baza simptomelor pacienților. 

Aici intervin radiografiile dentare! 

Ele oferă o imagine clară asupra dinților, osului maxilar și mandibular și al țesuturilor moi. 

Sunt instrumente necesare pentru medicii stomatologi. Pentru că prin ele pot detecta: 

 • cariile interdentare
 • infecțiile osoase
 • pierderea osoasă
 • starea rădăcinilor 
 • analiza stării osului maxilar pentru inserarea implantului dentar

Medicul dentist solicită pacienților efectuarea imaginilor 3D pentru a depista orice problemă dentară și pentru a veni cu soluții necesare pentru realizarea unui tratament avansat.

În ziua de astăzi, clinicile radiologice sunt dotate cu aparatură ultramodernă, care oferă imagini clare ale dinților fără a avea un risc pentru sănătatea pacienților.

Pentru că vorbim de un nivel scăzut de expunere la razele X, lucru care garantează siguranța pacienților chiar și după realizarea mai multor radiografii dentare într-un interval de timp scurt.  

unnamed 46

Când ai nevoie de o radiografie?

În ziua de astăzi, o radiografie dentară este necesară pentru prezentarea aproape oricărui diagnostic. 

Însă cele mai frecvente situații în care medicul poate solicita o radiografie dentară sunt următoarele : 

 • În cazul infecțiilor și inflamațiilor dentare
 • În cazul pacienților cu probleme parodontale
 • În cazul detectării cariilor interdentare
 • În cazul problemelor de canal radicular și identificarea stării rădăcinilor
 • În cazul chisturilor și al altor boli metabolice
 • Pentru detectarea traumatismelor la nivelul zonei mandibulare
 • Pentru identificarea stării lucrărilor de restaurare : plombe, coroane și implanturi dentare sau proteze fixe
 • În cazul pacienților cu probleme de ordin ortodontic
 • În cazul copiilor pentru detectarea evoluției dinților și a întregii cavități bucale

Pe lângă aceste situații, medicul stomatolog poate solicita pacienților radiografii dentare pentru alte situații particulare. 

unnamed 39

Tipuri de radiografii dentare pe care le efectuăm în clinica noastră

Există două tipuri de radiografii dentare :  intraorale și extraorale

Radiografiile intraorale folosesc un film care înregistrează imaginea din interiorul gurii și îi permite medicului să observe dinții, rădăcina, osul și țesuturile moi.

La Topaltdent, efectuăm următoarele tipuri de radiografii intraorale: 

Radiografie retroalveolara – ortocentrică, meziocentrică și distocentrică – este o imagine mică, care afișează 2-3 dinți. Ea arată întregul dinte, rădăcinile dinților și osul din jur. 

Aceste imagini sunt folosite pentru a examina vârfurile rădăcinilor dinților, pentru a diagnostica pierderea osoasă din cauza bolii gingiilor și pentru a detecta inflamația osului din cauza infecțiilor din canalele radiculare ale dinților.

Radiografie Bite-wing este radiografia cu film mușcat, care afișează cariile, tartrul și problemele gingivale. Ea prezintă o imagine a coroanele dinților și afișează perechile individuale de dinți, cel de sus și cel de jos. 

Radiografiile extraorale se realizează prin echipamente care scanează pacientul în afara cavității bucale. 

Ele se concentrează pentru a examina maxilarul și a craniul, oferind o imagine mult mai clară a danturii. 

La Topaltdent, oferim radiografii extraorale de tip panoramică OPG și CT 3D! 

Radiografie panoramică OPG – este o imagine cu vedere largă a cavității interioare, care afișează toți dinții maxilarului superior și inferior pe un singur film. 

Ea arată poziția și starea tuturor dinților superiori și inferiori, oasele maxilare, mandibula, precum și articulațiile de prindere a mandibulei.

Medicul poate solicita pacienților adulți, cât și copiilor, o radiografie panoramică OPG pentru planificarea tratamentului ortodontic, pentru evaluarea molarilor de minte sau pentru o prezentare generală a dinților și a osului care susține dinții.

Radiografia CBCT 3D (tomografia computerizată dentară) se realizează prin aparatul Planmeca ProMax 3D, un echipament de ultimă generație în stomatologie. 

Principalul avantaj al radiografiilor CT este că oferă imagini 3D realizate în mai puțin de 30 de secunde și poate fi utilizat atât pe pacienții adulți, cât și de copii. 

Prin intermediul aparaturii Planmeca ProMax 3D, putem oferi imagini care respectă o multitudine de cerințe de diagnosticare dentară. 

Calitatea imaginii este ideală pentru a surprinde orice fel de anomalie dentară, folosind un nivel foarte scăzut de expunere la razele X. 

Unitatea de imagistică Planmeca permite producerea cu precizie și fără restricții a oricărui model tridimensional al maxilarului și mandibulei. 

Imaginile 2D oferă informații ample, însă imaginile 3D ale radiografiilor CBCT pot indica cu precizie acele cazuri mai complexe, cum ar fi:

 • Tulburări ale maxilarului: o vedere completă de la gât până la sinusuri poate oferi perspective critice
 • Lucrări ortodontice: unghiurile nelimitate pot ajuta la ghidarea medicului ortodont cu privire la când și unde să mute dinții
 • Implanturi dentare: precizia adăugată crește acuratețea și ușurința de plasare și restaurare
 • Canalele radiculare: imaginile de înaltă rezoluție asigură îndepărtarea completă a țesutului infectat
 • Molarii de minte: detaliile exacte ajută stomatologii să evite nervii vitali la extracție

În general, mulți stomatologi consideră că scanările CBCT sunt mult mai eficiente în diagnosticarea durerii dentare decât radiografiile 2D. 

Este, la momentul actual, cea mai avansată formă de radiografie dentară, de aceea este atât de solicitată de către doctorii stomatologi. 

unnamed 40

Ce avantaje obții dacă alegi cabinetul radiologic de la Topaltdent?

Pentru pacienții care aleg lucrările dentare realizate de medicii de la Topaltdent, principalul avantaj este efectuarea radiografiilor dentare în incinta clinicii noastre.  

Pacienții nu trebuie să apeleze la alte clinici pentru a efectua o radiografie, lucru care salvează timp atât pentru pacient, cât și pentru doctor. 

Medicul specialist indică tipul de radiografie de care are nevoie și îl conduce pe pacient către cabinetul radiologi, în aceeași zi în care are loc consultul stomatologic. 

La Topaltdent nu trebuie să aștepți pentru realizarea radiografiilor și pentru interpretarea rezultatelor. 

Comunicarea între cabinetele din interiorul clinicii este foarte rapidă, iar medicul stomatolog poate examina situația dentară a pacientului într-un timp scurt, lucru care constituie un avantaj pentru începerea imediată a tratamentului dentar. 

Realizăm toate tipurile de radiografii dentare interorale și extraorale, la un preț accesibil pentru bugetul tuturor pacienților. 

Dacă ai nevoie de o radiografie, verifică lista noastră de tarife

Acestea sunt motivele pentru care radiografiile dentare sunt atât de necesare pentru noi, medicii stomatologi. 

Dacă ești în căutarea unui cabinet dentar care să-ți ofere soluțiile potrivite pentru tine, te așteptăm să ne vizitezi pentru o consultație de specialitate! 

Noi nu te vom trimite într-un centru specializat în radiografie. Noi te conducem în cabinetul nostru din incinta clinicii Topaltdent! 

Pentru programări și alte informații, contactează-ne telefonic!

0770 743 787 (Programări)

Str. Nicolae Teclu 7, Brașov

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp