Radiologie

Pentru ca tratamentele dentare să se desfășoare eficient, cabinetele dentare sunt dotate cu aparaturi radiologice de ultimă generație precum Planmeca ProMax 3D.

radiografie-brasov

Pentru ca tratamentele dentare să se desfășoare eficient, fără surprize sau probleme, cabinetele dentare sunt dotate cu aparaturi radiologice de ultimă generație precum Planmeca ProMax 3D. Aparatul, care se găsește în clinica noastră, are un nivel minim de radiații și eficacitate maximă, pentru ca imaginile să fie foarte clare.

Radiografia dentară este reprezentată de imortalizarea imaginilor cu dantura pacienților, iar scopul său este de a depista din timp afecțiunile dinților. Ochiul liber nu poate vizualiza defecte ale danturii. Imaginile obținute în urma unei radiografii sunt prețioase pentru că se pot vedea părțile interne ale dintelui. Medicul poate analiza, apoi, care sunt afecțiunile, nevoile pacientului și poate depista sau diagnostica problemele dentare. Tratamentul este absolut necesar pentru cazuri grave.

Imaginea care rezultă în urma radiografiei evidențiază cariile, infecțiile, chisturile, fracturile sau pungile parodontale care nu se pot vedea cu ochiul liber. Medicul va putea interpreta imaginile radiologiei și va depista cauzele durerilor sau mobilității dinților. Lucrările protetice sau implanturile au o nuanță mai deschisă de alb, iar defectele dentare vor avea o culoare mai închisă în locurile în care apar.

Radiologia dentară este necesară în multiple cazuri, nu doar pentru complicații sau situații grave. Dacă, de exemplu, ești un pacient nou al cabinetului, medicul ți-ar putea cere o radiografie panoramică a danturii ca să își dea seama de sănătatea dentiției tale. Dacă ai beneficiat de inserarea implanturilor sau protezelor, o radiografie este necesară la o anumită perioadă de timp. Un alt caz care necesită realizarea unei radiografii ar putea fi înainte de o situație chirurgicală sau înainte de orice tip de tratament endodontic sau ortodontic, pentru ca rezultatele tratamentelor să fie de succes.

Folosirea radiologiei dentare este benefică întrucât avantajele ei constă în transparența aflării defectelor dentare. Datorită avansării tehnologiei, nivelul de radiații s-a minimizat în timp, iar imaginea radiografiei este clară și ușor de interpretat pentru medicul stomatolog.

Radiografiile pot fi de mai multe feluri: intraorale sau extraorale.

  • Radiografiile intraorale sunt precise, exacte și prezintă un dinte sau o porțiune a dinților mai mică ca număr.
  • Radiografiile extraorale oferă o viziune panoramică asupra danturii, ca medicul să reușească să își facă o idee despre punctul de plecare sau de evoluție al danturii tale.
radiologie-brasov

Tratarea și depistarea bolilor gingivale sau dentare au un scop primordial: păstrarea și conservarea dinților. Dacă osul maxilar este sănătos, canalele radiculare puternice, iar dinții aliniați corecți, dantura ta va fi funcțională mult timp. Radiologia dentară depistează diferite forme de afecțiuni ale dentiției, mai grave sau mai puțin grave precum:

  • carii în stadiu incipient
  • prezența chisturilor
  • situația măselelor de minte
  • fisuri ale smalțului
  • infecții dentare sau gingivale

Profilaxia dentară, curățarea în profunzime a danturii ajută la evitarea situațiilor neplăcute și dureroase, însă radiologia dentară va răspunde multor întrebări și curiozități despre dantura ta!