Ce este tratamentul endodontic și cum se realizează?
Endodonția este un procedeu medical prin care partea interioară a dintelui este diagnosticată și, în funcție de nevoile pacientului, tratată corespunzător.
Sensibilitatea dentară la rece sau cald este cauzată de afecțiunile pulpei.
Durerile insuportabile, nopțile nedormite și senzația de disconfort continuu își găsesc rezolvarea în tratamentele endodontice.
Curățarea și tratarea în profunzime a canalelor radiculare este esențială pentru ca tu să te poți bucura de mâncărurile sau băuturile preferate fără să simți orice durere.
Un lucru important pe care trebuie să îl reții este că tratamentul endodontic realizat la timp poate salva un dinte.
Dacă durerea este netratată sau neglijată, infecția poate ajunge a nivelul osului maxilar.
Mai mult de atât, dintele poate fi „mâncat” de caria netratată, ceea ce poate duce la pierderea lui, dar la păstrarea rădăcinii.
Complexitatea problemelor stomatologice poate continua, însă există soluții de care poți ține cont pentru prevenirea unor situații neplăcute.
Programează-te online în doar câțiva pași
Rezervă-ți consultația pentru implanturi dentare simplu și rapid, direct de pe site-ul nostru. Completează formularul, alege data și ora dorite, iar noi te vom contacta în curând pentru confirmare.
Formular online
Selectare dată și oră
Confirmare rapidă
Sfaturi de prevenție în cazul tratamentului endodontic
Pentru a preveni cariile, factori principali ai apariției sensibilității și, implicit, ai afecțiunii la nivel pulpar, igiena orală sporită este vitală.
Cariile pot apărea de la consum excesiv de dulciuri sau produse acide, însă pot fi evitate cu ajutorul unui periaj dentar temeinic.
Tratamentele efectuate pe canalele radiculare au numeroase avantaje: dintele va fi la fel de funcțional ca înainte! Chiar dacă nervul din interiorul dintelui este eliminat, dintele va răspunde la presiunea mușcăturilor, ceea ce înseamnă că îl poți folosi în mod obișnuit.
Datorită tratamentelor endodontice, pierderea dinților este mai puțin probabilă. Este vital ca dinții tăi să fie îngrijiți și păstrați complet, cu sau fără nervuri. Pe viitor, dinții tăi pot fi folosiți ca suport pentru o proteză, bineînțeles, în cazuri extreme.
Datorită anesteziei locale, procedura de tratare endodontică este nedureroasă. Scoaterea nervului este simplă, eficientă și rapidă. De obicei, un tratament endodontic mai profund și calitativ se face în mai multe ședințe regulate.
Există, totuși, posibilitatea extinderii afecțiunii pulpare, dinții vecini sunt în pericol. Tratarea din timp este recomandată pentru ca dinții să fie tratați sau salvați, iar cariile să nu se extindă în zona de sprijin a danturii.
Ce simptome pot apărea în cazul tratamentului endodontic?
Schimbarea culorii dintelui poate fi un simptom important care vă poate ajuta să depistați afecțiunile canalelor radiculare. Acest lucru va duce la folosirea fațetelor sau a metodelor de albire a dinților.
Simptome pe care trebuie să le ai în vedere ar putea fi sensibilitatea crescută la alimentele prea fierbinți sau prea reci. Pulsațiile dureroase la contactul cu alimentul pot fi considerate și ele simptome ale afecțiunii dintelui. Durerea este de obicei spontană, nu este constantă.
Medicul stomatolog trebuie să știe ce simptome ai prezentat pentru ca diagnosticul să fie corect. Poți evita apariția cariilor și a durerilor dinților prin igienizarea zilnică a danturii. La clinica noastră, specialiștii te vor diagnostica, investiga și trata într-un timp eficient, pentru ca tu să beneficiezi de servicii calitative. Zâmbetul tău este important pentru noi, iar sănătatea lui depinde de o tratare corespunzătoare.