Tot ce trebuie să știi despre detartrajul dentar | Topaltdent.ro ...

Tot ce trebuie să știi despre detartrajul dentar

Atunci când vine vorba de sănătatea dinților tăi, igiena orală este elementul cheie, la baza căruia stau anumite reguli. 

Totuși, ceea ce trebuie luat în considerare însă, este faptul că un zâmbet perfect este determinat atât de igiena orală efectuată zilnic, cât și de igienizarea profesională a dinților.

Ce implică procedura de detartraj?

Detartrajul este o procedură stomatologică efectuată cu un instrument cu ultrasunete ce îndepărtează tartrul de pe dinți, rezultat al plăcii bacteriene.

Indiferent de igiena ta orală, tartrul nu poate fi îndepărtat în totalitate decât printr-un detartraj

Dacă îți este teamă de dentist, în special de acea durere insuportabilă sau de ace, poți sta liniștit! Cosmetica dentară nu este deloc dureroasă, cel puțin atunci când vine vorba de procedura de detartraj.

Cât de des este recomandat detartrajul?

Medicii specialiști recomandă această procedură o dată la 6 luni, însă intervalul de timp poate varia în funcție de pacient și nevoile sale. În cazul unor persoane, tartrul și cariile dentare se depune mult mai rapid.

În acest caz se recomandă un periaj profesional înainte de 6 luni. Cel mai bine este să consulți medicul stomatolog care îți va spune exact la ce perioada trebuie să-ți faci detartraj.

Care sunt etapele realizarii detartrajului dentar. Cum se face?

În linii mari detartrajul include îndepărtarea depunerilor de tartru de pe dinții pacientului prin intermediul aparatului pe bază de ultrasunete în același timp în care un jet de apă va preveni încălzirea dinților și lezarea acestora. 

Cele mai multe clinici includ procedura de detartraj în procesul de igienizare dentară care mai include utilizarea airflow-ului pentru a îndepărta petele și placa bacteriană de pe suprafețele greu accesibile unui aparat de detartraj clasic. 

Apoi se vor lustrui și peria suprafețele dentare pentru ca la final să se aplice o substanță care sa protejeze dinții și gingiile de agresorii bacterieni. În acest fel, rezultatul va dura în timp.

Cum se realizează corect detartrajul dentar?

Detartrajul include mai multe etape. După îndepărtarea tartrului de pe suprafața danturii, se va utiliza airflow-ul pentru a îndepărta petele și placa bacteriană. Apoi se va efectua lustruirea și un periaj profesional. 

Pentru ca la final dinții și gingiile să fie protejați de agenți bacterieni se vor aplica substanțe protectoare. Atunci când chiuretajul clasic cu ultrasunete nu dă roade, medicul poate efectua chiuretarea manuală pentru a elimina tartrul.

Ce nu ai voie să faci după detartraj?

Ei bine, după realizarea detartrajului dentar există posibilitatea să te confrunți cu o ușoară sensibilitate dentară. Aceasta este complet normală, deoarece dinții se obișnuiesc să nu mai fie acoperiți de depunerile de tartru.

Totodată, aceștia se obișnuiesc cu alimentele. Deci este recomandat ca pentru câteva zile după realizarea detartrajului dentar să nu consumi alimente sau lichide foarte reci sau foarte calde, tocmai pentru a-ți proteja dinții de șocul termic.

Deși detartrajul dentar este o manoperă care ajută la prevenția afecțiunilor și nu un tratament stomatologic în sine, după realizarea acestuia este recomandat să eviți alimentele dure sau acide care pot trauma considerabil gingia (migdale, citrice).

Cât timp nu ai voie să mănânci după detartraj

Tocmai pentru că detartrajul dentar este o tehnică ușoară și minim-invazivă, imediat după realizarea sa îți poți relua activitatea zilnică normală. Atunci când ieși din cabinetul de medicină dentară poți să bei sau să mănânci dupa 30 min..

Alimentându-te corect, sensibilitatea dentară nu îți va face probleme, iar după 2-3 zile te vei bucura de dantură curată și de prospețime. Nu uita să-ți schimbi periuța de dinți.

Alege să realizezi detartrajul dentar periodic și păstrează-ți sănătatea și frumusețea danturii pentru cât mai mult timp. Programează-te pentru un consult medical la clinica stomatologică din Brașov – Topaltdent

Discută direct cu stomatologul despre starea danturii tale, precum și serviciile stomatologice necesare (de exemplu albirea dentară). Pentru programări, apelează la 0770 743 787!

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp