Posibilitatea de achitare în rate! Fără Dobândă.

Ce ar trebui să faci în cazul unor urgențe stomatologice?

urgențe stomatologice Brasov

Prezinți dureri gingivale sau sângerări abundente la nivelul cavității orale? Este primul semn că sănătatea dentară suferă un dezechilibru și trebuie imediat rezolvat pentru a nu periclita și alte zone. De cele mai multe ori, detaliile mici sau semnele incipiente sunt ignorate de un număr ridicat de pacienți. Tocmai de aceea apar urgențe medicale mult mai grave și care nu pot fi reparate așa de ușor. Atenția la detalii este un prim pas care te va ajuta să faci față situațiilor neplăcute. De asemenea, vizita la medicul stomatolog este încă un aspect pe care nu ar trebui să îl scapi din vedere. Expertiza profesională este motivul pentru care dinții tăi se vor bucura de o evoluție optimă. În plus, consecințele negative ale urgențelor medicale vor fi îndepărtate cu succes.

Care sunt principalele urgențe medicale cu care te poți confrunta?

Există mai multe tipuri de urgențe stomatologice. Cunoașterea specificațiilor fiecăreia te va ajuta să identifici rapid simptomele și să acționezi în consecință. Iată care sunt principalele categorii de urgențe medicale care pot apărea la nivelul cavității orale:

–       Traumatismele dento-alveolare – Aici apar fracturi sau luxații. Dinții îți modifică poziția inițială și capătă o mobilitate crescută. Asemenea situații pot apărea și în cazul copiilor a căror dinți nu au ajuns la gradul final al dezvoltării. În funcție de fiecare caz, poate fi realizată reconstrucția dentară.

–       Alveolita postextractionala – De cele mai multe ori, după finalizarea unei extracții, pacienții se pot confrunta cu disconfort sau neplăceri în zona respectivă. Printre simptomele care pot apărea se numără: febră, respirație urât mirositoare sau dureri.

–       Abcesul dentar – În cazul abcesului dentar se acumulează pungi parodontale în jurul dinților. Motivul principal care stă la baza unei asemenea situații este igiena orală realizată necorespunzător. Te poți confrunta cu inflamații la nivelul gingiilor și maxilarului, febră sau durere în timpul masticației.

–       Pulpita – Afectează starea pulpei dentare. Există două tipuri de pulpită care pot apărea: reversibilă și ireversibilă. În funcție de fiecare caz, se prescriu tratamente speciale.

–       Pericoronarita – Apare de obicei în locul în care care ar trebui să erupă măseaua de minte. Din cauza poziției nefirești a molarului sau spațiului îngust de la nivelul cavității orale eruperea nu se poate desfășura în condiții optime. Tocmai de aceea, pot apărea infecții însoțite de dureri sau alte complicații severe.

–       Carii – Unele dintre cele mai frecvențe urgențe medicale. Sunt adesea tratate cu indiferență, dar cu trecerea timpului pot apărea: respirație urât mirositoare, pulsații în zona respectivă, sensibilitatea dentară sau neplăceri în timpul masticației.

Care sunt principalele măsuri pe care le poți lua atunci când apar urgențele medicale?

Primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să apelezi numaidecât la medicul stomatolog. Însă, în cazul în care situația nu îți permite să mergi imediat la cabinetul medical, poți lua câteva măsuri. În funcție de tipul urgenței, poți acționa în diverse moduri:

–       În cazul traumatismelor dento-alveolare este recomandat să păstrezi zona respectivă intactă. Nu te spăla pe dinți sau încearcă să eviți să mai mănânci. Astfel, va fi îndepărtată posibilitatea de a dezvolta infecții. Totuși, păstrează bucata care s-a deplasat pentru că există posibilitatea să se realizeze reconstrucția.

–       Dacă te confrunți cu umflături sau inflamații în zona molarilor de minte poți aplica gheață învelită într-un prosop. Singurul care poate emite tratamentul medicamentos corespunzător este medicul stomatolog.

–       Dacă durerea prezentă începe să devină insuportabilă poți lua un antiinflamator. Pe moment, disconfortul va dispărea. Totuși, nu înseamnă că vizita la cabinetul medical poate fi amânată.

–       Problemele gingivale pot reprezenta primul semn al bolilor parodontale. De cele mai multe ori, pacienții cred că durerile survenite provin din alte cauze. Singura măsură pe care o poți face într-un astfel de caz ar trebui să îți programezi imediat o consultație stomatologică.

De ce este nevoie să apelezi la medicul stomatolog în cazul unor urgențe medicale?

Motivele pentru care medicul stomatolog reprezintă soluția optimă în cazul apariției urgențelor medicale sunt numeroase:

–       Pot apărea complicații – Netratarea cauzează inevitabil infecții severe care pot avea consecințe negative asupra sănătății dentare,

–       Pregătirea medicului stomatolog – Profesionalismul și experiența acumulate de-a lungul timpul sunt cele care determină rezultate precise. Nu vei mai fi nevoit/ă să confrunți cu momente dificile. În doar o singură ședință problemele de la nivelul cavității orale pot fi rezolvate.

–       Aparatura utilizată – Tehnicile de ultimă generație sunt cele care îți vor asigura confortul și siguranța de care ai nevoie. Nu vei resimți durere acută și nici nu te vei confrunta cu dezvoltarea altor afecțiuni.

Prevenția este de cele mai multe ori cea mai bună măsură. Urgențele medicale sunt cauzate în principal de igiena orală realizată necorespunzător. Tocmai de aceea este recomandat să acorzi o atenție sporită procesului de îngrijire. Bineînțeles că specificitatea fiecărui pacient reprezintă încă un motiv pentru apariția situațiilor neplăcute. Anomaliile dentare sau spațiile mult prea înguste se numără printre exemple. În cabinetul stomatolog poți găsi tratamente personalizate în funcție de nevoile pe care le ai.

Imediat cum observi simptomele enumerate mai sus nu ar mai trebui să stai pe gânduri. Trecerea timpului poate însemna dezvoltarea unor afecțiuni mult mai grave. Spre exemplu, acumularea excesivă de pungi parodontale poate duce la pierderea dinților. Totuși, evoluția tehnologică în domeniul stomatologic oferă o soluție fiecărei situații. Poți apela, astfel, la un implant dentar.  În astfel de situații tratamentul poate fi mult mai costisitor, iar uneori răspunsul biologic nu favorizează realizarea cu succes a tehnicii. Tocmai de aceea, ar trebui să te prezinți imediat în cabinetul stomatologic imediat ce ai observat o neregulă. Și detaliile nesemnificative pot reprezenta adevărate urgențe, tocmai din cauza efectelor ireversibile pe care le au. Specialiștii te vor ajuta să îți recapeți echilibrul dentar și încrederea în forțele proprii. Profesionalismul de care dau dovadă te vor ajuta să nu te confrunți cu neplăceri în timpul realizării tratamentelor.

Optează pentru prevenirea urgențelor medicale și prezintă-te numaidecât într-o clinică dentară!

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp