Posibilitatea de achitare în rate! Fără Dobândă.

Cum poate afecta bruxismul implanturile dentare?

cum-poate-afecta-bruxismul-implanturile-dentare

Ai realizat de curând un implant dentar? Ei bine, ar trebui să știi că întreținerea corectă este etapa decisivă care influențează semnificativ durabilitatea și rezistența implanturilor. De cele mai multe ori, munca atentă a unui specialist în stomatologie nu mai are niciun efect în fața neglijenței unui pacient. În primul rând, igiena dentară trebui intensificată. Pe lângă pasta de dinți și periuța profesională, dușul bucal, ața dentară și apa de gură sunt necesare. Vizitele constante la stomatolog pentru realizarea periajului profesional și analizarea sănătății dentare nu pot lipsi. De asemenea, ar trebui să acorzi atenție sporită oricărei modificări de la nivelul cavității orale. Bruxismul este o afecțiune care se manifestă prin scrâșnirea dinților. Apare atât în timpul zilei cât și a nopții, însă fiecare mișcare este realizată la nivel inconștient. Tocmai de aceea, mulți pacienți nu sesizează prezența afecțiunii. Cauzele bruxismului sunt numeroase și sunt în principal de natură psihologică și genetică:

– Factori de stres – Situațiile tensionate și stresul acumulat de-a lungul timpului reprezintă cauzele principale ale scrâșnirii dinților. Tocmai din cauza sentimentelor negative cu care te confrunți, ești predispus/ă să încleștezi maxilarul.

– Personalitatea – Persoanele care sunt agitate din fire sau chiar hiperactive reprezintă de obicei principalele ținte ale bolii. Ele îți manifestă agresivitatea sau furia prin intermediul maxilarului.

– Anomalii dentare – Printre ele se numără poziționarea incorectă a dinților și celor două arcade. Într-un astfel de caz, pot apărea fracturi sau alte traumatisme dentare.

Ce se poate întâmpla cu implantul dentar în cazul apariției bruxismului?

Bruxismul apare cu precădere la vârste fragede, însă poate să se dezvolte și mai târziu. Boala este destul de imprevizibilă, tocmai de aceea este foarte posibil intervină chiar și după inserarea unor implanturi dentare. De obicei, materialul utilizat pentru astfel de tratamente este titanul, recunoscut pentru proprietățile biocompatibile și rezistente. Însă, presiunea exercitată din cauza scrâșnirii continue poate afecta atât procesul de vindecare, cât și durabilitatea implanturilor. Perioada de după tratament ți se va părea, astfel, îngrozitoare. Zona unde se află implanturile trebuie tratată cu grijă. Traumatismele generate din cauza bolii vor spori senzația de durere și sensibilitate. Încordarea continuă a mușchiului din jurul maxilarului va împiedica, de asemenea, realizarea normală a procesului de integrare. În plus, te poți confrunta chiar cu pierderi osoase. De asemenea, implanturile pot ceda în orice moment din cauza forței care acționează mereu asupra lor. Lucrurile se pot rezolva rapid, însă, dacă alegi să mergi degrabă la medic.

În cazul în care bruxismul este detectat înaintea inserării implanturilor dentare, medicul va evalua cu grijă starea ta înainte de a da un verdict. Totuși, nu este imposibil să fie desfășurate cu succes fiecară etapă a lucrării dentare. Se va stabili un plan de tratament atent la nevoile pacientului și la specificitatea bolii. Gutierele sunt cele mai indicate în cazurile mai simple, care nu necesită implicarea unor aspecte elaborate. Se mulează perfect pe dinți și împiedică manifestarea leziunilor dentare. Mușchii de la nivelul maxilarului se vor relaxa, iar senzația generală de durere va dispărea încetul cu încetul. Materialul din care sunt realizate asigură standarde înalte de rezistență și confort. Durata purtării este de câteva săptămâni, dar se poate prelungi la câteva luni în funcție de caracteristicile fiecărui pacient. Totuși, în cazuri de o complexitate mai ridicată se utilizează coroane sau fațete dentare pentru a restabili echilibrul estetic. Erodarea semnificativă a smalțului este principala cauză care determină astfel de tratamente. Poziționarea incorectă a arcadelor poate fi corectată cu ajutorul unui aparat dentar.

În cazul persoanelor care se confruntă în general cu un nivel de stres ridicat, medicul stomatolog se ocupă inclusiv de ședințe de terapie. Un psiholog specializat te poate ajuta să găsești punctele care îți afectează starea și să le elimini din comportament și stilul de viață.

Care sunt efectele bruxismului și cum poți scăpa rapid de ele?

Simptomele bruxismului sunt adesea tratate cu indiferență, în ciuda efectelor negative pe care le are asupra sănătății dentare și nu numai. Printre ele se numără:

– O stare de sensibilitate acută și constantă la nivelul dinților. Smalțul dentar este subțiat din cauza frecării. Senzația de neplăcere va fi prezentă tot timpul, indiferent de activitățile realizate.

– Dinții își pierd forma și textura naturale. Cu trecerea timpului devin din ce în ce mai mici și au un aspect aspru.

– Procesul masticației nu se mai realizează în parametrii corespunzători. De asemenea, se va instala o durere de cap continuă și un disconfort ridicat în ceea ce privește maxilarul.

– Deschiderea și închiderea gurii se vor realiza mult mai greu.

Cea mai bună metodă într-un asemenea caz este prevenția. Programarea din timp a unei ședințe de consultație în cabinetul stomatologic poate reduce semnificativ efectele negative ale bruxismului. De asemenea, mai există câteva aspecte care îți vor fi de folos într-un asemenea caz:

– Înțelegere – Primul pas către vindecare este cunoașterea în profunzime a fiecărui element pe care îl presupune bruxismul. Consultă părerea specialiștilor și acționează imediat cum sesizezi ceva în neregulă la nivelul cavității dentare.

– Răbdare – În cazul implanturilor distruse de efectele bruxismului nu trebuie să te impacientezi. Într-adevăr, investiția financiară este una destul de ridicată, iar procesul de vindecare poate să presupună și detalii mai dificile. Însă, lucrurile se pot rezolva imediat cu calm și profesionalism.

– Clinică stomatologică performantă – Nimic nu se compară cu activitățile realizate de o echipă specializată și pasionată de ceea ce face. Experiența acumulată de-a lungul anilor și numărul cazurilor reușite sunt principalele elemente pe care ar trebui să le iei în calcul. De asemenea, inovațiile în materie de tehnologii, echipamente și materiale sunt la fel de importante în lupta împotriva bruxismului.

Cine își putea închipui că scrâșnirea dinților poate afecta lucrarea complexă a implanturilor dentare? Bruxismul este o boală care trece adesea neobservată, tocmai de aceea implică numeroase aspecte negative. Însă, lucrurile pot fi rezolvate cu succes cu ajutorul unei echipe dedicate, instrumentelor potrivite și atitudinea preventivă!

Apelează cu încredere la metode revoluționare din domeniul stomatologic!

×

Cu ce vă pot ajuta?

× Scrie pe WhatsApp